Jednoduché kampánské jídlo, gnocchi alla sorrentina neboli noky s rajčatovou omáčkou a rozteklou zlatavou mozzarellou, vyniká rychlou přípravou, jen několika málo vstupními surovinami a chutí, která vás snad bude bavit i bez výhledu na Neapolský záliv.
Gnocchi alla sorrentina – zapečené bramborové noky s rajčatovou omáčkou
Na 2 velké nebo 4 předkrmové porce potřebujete:
- 4 lžíce olivového oleje + na vymazání
- 2 velké stroužky česneku
- 350 g pasírovaných rajčat
- Sůl & pepř
- 2 hrsti čerstvé bazalky + k podávání
- 50 g parmezánu
- 1 až 2 mozzarelly
- 500 g bramborových noků
Něco navíc:
- 250 g cherry rajčat
- Olivový olej
- Sůl & pepř
Postup
- Z česneku uřízněte kořínky, plochou stranou nože stroužky rozmáčkněte, oloupejte a pomalu je spolu s olejem zahřívejte v pánvi, aby pustily co nejvíce chuti a vůně. Když změknou a zezlátnou (pozor ovšem na připečení!), odstraňte je. Olej zalijte passatou, osolte a opepřete a alespoň 5 minut povařte.
- Mezitím si dle návodu na obalu uvařte gnocchi, nebo se ještě lépe pusťte do vaření těch domácích. Také najemno nastrouhejte parmezán a natrhejte mozzarellu.
- Do omáčky vmíchejte nasekanou bazalku a uvařené noky. Zapékací misku vymažte olejem, rozložte do ní polovinu noků, posypejte polovinou obou sýrů, překryjte zbytkem noků a posypejte druhou polovinou sýrů.
- Asi 5 minut zapékejte pod grilem nebo v troubě vyhřáté na 230 °C. Před podáváním obložte další čerstvou bazalkou. Já ráda přidávám ještě pečená rajčata, která v pekáčku jen hojně zakapu olivovým olejem, osolím a opepřím, a jak začnu vařit omáčku, vložím je na asi 15 minut do trouby vyhřáté na 200 °C.
Tip: Jestli máte rádi výraznější chutě, přidejte více česneku (a klidně ho v omáčce nechte) a pár drcených pepperoncini. Suroviny vybírejte jen ty nejkvalitnější, na chuti to (obzvláště v takto jednoduchých pokrmem) opravdu poznáte.