Kristína Nemčková opustila tříhvězdičkovou restauraci Geranium a zakotvila ve východní Asii. Co tam chystá? A kdy si otevře restauraci vlastní? Nejen o tom vyprávěla v nové epizodě podcastu Forbes Life!
Nemčkovou si mnozí pamatují jako světově nejmladší vítězku soutěže MasterChef. Od té doby ale ušla dlouhou cestu, od studia na prestižní škole Cordon Bleu přes londýnskou michelinskou restauraci Story až po dánskou tříhvězdu Geranium.
„Během prvního měsíce v Geraniu pro mě byla největší výzva adaptovat se na klid. Nikdo na vás nekřičel, nebyl tu žádný stres a vlastně mi to chybělo,“ říká.
Když se Nemčková stala nejmladší zástupkyní šéfkuchaře tříhvězdové michelinské restaurace Geranium a shledala, že podnik, který všeho dosáhl, jí nemá po kulinářské stránce už co nabídnout, rozhodla se znovu napnout plachty. „Získala jsem skvělou zkušenost, ale začala jsem se trochu nudit,“ přiznává.
Tehdy ji se svou vizí oslovil australský investor, který Nemčkové nabídl pozici šéfkuchaře ve své zbrusu nové finediningové restauraci Kontra na Filipínách. Restaurace by se měla otevřít koncem tohoto roku.
„Trend na Filipínách teď míří na lokální kuchyni, filipínská jídla a místní produkty. To je hezké, ale přijde nám, že už je toho hodně a nic jiného tam vlastně nenajdete. Přínos našeho týmu tkví hlavně v multikulturním záběru, od kterého se chceme odrazit,“ vysvětluje.
Chtějí využít co nejvíc filipínských produktů, ale naráží u nich na kvalitu. „Teď stavíme takové R&D, testovací kuchyni, a posíláme naše kuchaře na různé masterclasses. Máme v plánu dělat například vlastní čokoládu nebo laminaci těsta a nebojíme se experimentovat,“ líčí Nemčková.
Jelikož prostory manilské restaurace nejsou ještě zcela vybavené, sbírá Nemčková se svým týmem v mezičase zkušenosti napříč východní Asií. Poslední čtyři měsíce tak strávila v Japonsku, především v lyžařském středisku Niseko, kde se zapojila do sezonního pop-upu renomovaného pizzaiola Yuichi Ita ve stylu omakase.
Foto se svolením Kristíny Nemčkové
Foto se svolením Kristíny Nemčkové
Foto se svolením Kristíny Nemčkové
Foto se svolením Kristíny Nemčkové
„Celý koncept finedingového tasting menu pochází z Japonska, kde se mu říká omakase. Šéfkuchař Yuichi Ito aplikoval tento styl na pizzu, aby mohl host zkusit více příchutí spolu s různými předkrmy a dobrotami. Na čtyři měsíce jsme se k Yuichimu připojili v Bianca Omakase,“ přibližuje.
„To pro nás byla příležitost vyzkoušet si všechny nádherné japonské suroviny a otestovat vlastní recepty, které bychom později chtěli potenciálně přinést i do Manily. Jeho pizza byla snad nejlepší, jakou jsem kdy ochutnala. I když často kombinovala chutě, co byste na tradiční pizze rozhodně nečekali,“ dodává.
Asie je pro Evropany tak trochu jiný svět a o Japonsku to platí dvojnásob. Ani gastronomie v tomto ohledu není výjimkou. Snad právě proto je nová výzva přesně tím, co Kristína Nemčková se svou dobrodružnou povahou potřebovala.
„Když byl ještě sníh, chodili jsme zrána lyžovat a pak jsme se připravovali na večerní servis v omakase pizzerii. Obsluhovali jsme najednou maximálně deset hostů. Denně jsme zkoušeli něco nového i díky tomu, že nám Yuichi nechával hodně volnou ruku,“ popisuje Nemčková.
Zdá se však, že ani v Asii trvale nezakotví. Jejím snem zůstává otevření vlastní restaurace, zatím ale nemá jasno, na co se bude zaměřovat.
„Čím dál víc se vracím k francouzským základům, které jsem nasála na škole Cordon Bleu. Hrozně mě baví, kolik techniky za nimi stojí, a že pokud se jim delší dobu věnujete, můžete na výsledku sledovat vlastní pokrok. Českou a slovenskou kuchyni nosím samozřejmě v srdci a vždycky z ní budu chtít ve své práci čerpat. Pořád se ale hledám a nejsem si jistá, jestli se vůbec někdy najdu,“ říká.
Jak se staví restaurace na druhé straně světa? Jaké příchutě pizzy frčí v Japonsku a na Filipínách? Jaký japonský nůž by neměl chybět ve vaší kuchyni? A který ze svých receptů doporučuje Kristína Nemčková na velikonoční stůl? Dozvíte se v nové epizodě podcastu Forbes Life!