Nemusíte zrovna po motorestech tajně pojídat kuře s broskví, abyste náležitě docenili další oblíbenou kombinaci masa a ovoce, vepřovou panenku se švestkami. Respektive švestkovými povidly. Panenka je krásně měkká a šťavnatá, zvenčí přitom křupavá díky slanině a stačí jí krátká tepelná úprava. Mezitím stihnete i upéct přílohu v podobě čerstvých brambor a dovařit povidlovou omáčku, která má díky základu z masovo-slaninového výpeku a červenému vínu příjemně intenzivní chuť. A za slabou půlhodinku můžete servírovat – tolik času by vám zabralo možná jen sbírání odvahy si to kuře s broskví a sýrem objednat!

Vepřová panenka ve slanině s povidlovou omáčkou

Na 4 porce potřebujete:

  • 1 vepřová panenka
  • Sůl & pepř
  • 120 g anglické slaniny
  • 1 lžíce oleje

Na švestkovou omáčku:

  • 2 šalotky
  • 1 lžíce másla
  • 100 ml červeného vína, portského nebo vývaru
  • 150 g kvalitních švestkových povidel
  • 1 špetka chilli
  • 1 špetka mleté skořice
  • 1 špetka mletého hřebíčku
  • Sůl & pepř
  • 2 lžičky worcesteru
  • 1 lžička (nebo dle sladkosti povidel) vinného octa

Na pečené brambory:

  • 1 kg malých brambor
  • Olivový olej
  • Sůl & pepř
  • Čerstvý rozmarýn

Postup

  1. Maso vyndejte ideálně hodinu předem z lednice, aby zteplalo na pokojovou teplotu.
  2. Troubu vyhřejte na 200 °C. Brambory odrhněte, ale neloupejte (pod slupkou je nejvíce živin), překrájejte na klínky, přímo na plechu hojně zakápněte olivovým olejem a promíchejte se solí, pepřem a sekaným rozmarýnem a dejte péct.
  3. Panenku rozdělte buď na jednotlivé porce, nebo jen poloviny, zkrátka tak, aby se vám vešla na pánev. Válečky ze všech osolte a opepřete a obalte ve slanině. Plátky si vyskládejte tak, aby se lehce překrývaly, a maso do nich pak zabalte. 
  4. Po 15 minutách dejte na rozpálenou pánev s trochou oleje zprudka opékat panenku, aby se ze všech stran zatáhla (a začněte spojem slaniny vespod). Poté promíchejte předpečené brambory a maso k nim přidejte.
  5. Společně pečte ještě asi 20 minut – jde o to, aby se panenka propekla, ale zůstala šťavnatá. Nejlepší je změřit vnitřní teplotu masa, které by mělo mít zhruba 63 °C. V tu chvíli maso vyndejte (brambory klidně pečte o chvíli déle), nechte ho pod alobalem 5 až 10 minut odpočinout a poté ostrým nožem nakrájejte na plátky.
  6. Mezitím do výpeku z masa vhoďte najemno pokrájenou šalotku a máslo, osolte a společně orestujte dozlatova. Zalijte vínem, nechte ho zprudka odpařit polovinu objemu a vmíchejte všechny zbývající suroviny kromě octa. Za občasného míchání nechte probublávat, než se upeče zbytek. Na závěr ochutnejte a dle sladkosti povidel dolaďte trochou octa, případně dosolte a dopepřete.

Tip: Kdyby se vám zdálo, že maso tmavne příliš rychle, pečte ho přikryté alobalem. Omáčku uvaříte i z čerstvých švestek, jen jim budete muset dopřát dostatek času na změknutí a na závěr vše propasírovat, abyste se zbavili slupek (nebo vařit opravdu poctivě doměkka).