Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.
Tenhle koláč je celý tak trochu podvod – těsto i karamel koupíte už hotové, zbytek dokončíte během chvilky, a přesto se po slabé půlhodince můžete těšit na báječný dezert. Ale řekněte, vadí to snad někomu?
Banánový koláč z listového těsta se slaným karamelem
Potřebujete:
- 250 g kvalitního listového těsta
- 1 vejce na potření
- 5 banánů
- 2 lžíce másla
- Špetka mletého kardamomu nebo skořice
- 4 plné lžíce karamelizovaného kondenzovaného mléka, lískooříškové pomazánky nebo hotového slaného karamelu
- Špetka soli
- 2 lžíce hnědého cukru
Postup
- Těsto mezi dvěma pláty pečicího papíru nebo na pomoučené ploše rozválejte do kruhu, nožíkem kolem dokola naznačte (ale nedokrojte) 1cm okraj a ten potřete rozšlehaným vejcem. Do středu těsta rozetřete karamelové kondenzované mléko, zlehka posypejte solí a nechte zatím v lednici, než si připravíte banány.
- Ve velké pánvi rozehřejte máslo se špetkou kardamomu nebo skořice a podélně rozpůlené banány na něm řezem dolu dozlatova opečte. Opatrně otočte a zlehka opečte i z druhé strany. Přemístěte na těsto, posypejte cukrem a pečte při 200 °C asi 30 minut, až banány hezky zezlátnou.
- Servírujte ještě teplé s kopečkem kysané smetany, šlehačky nebo vanilkové zmrzliny.
Listové těsto?! Neděste se, listového těsta se už prodává mnoho druhů, a když trochu zapátráte, určitě seženete nějaké s dobrým složením. Pokud koupíte těsto už předválené, jednoduše ho rozdělte ho na polovinu a upečte dva obdélníkové koláče.
Tip: Místo karamelu použijte lískooříškovou pomazánku a banány před upečením posypejte nahrubo nasekanými lískovými oříšky.