Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.
Hortobágyi húsos palacsinta není žádný zákeřný maďarský jazykolam, ale slaná palačinka s delikátní náplní z telecího a jemnou paprikovo-smetanovou omáčku. Maso i omáčku uvaříte v podstatě při jednom a palačinek se určitě o něco víc také neztratí, tak zvažte jejich přípravu ve větším. A teď už jen: jó étvágyat!
Slané masové palačinky Hortobágyi s mletým telecím masem & smetanovo-paprikovou omáčkou
Na 8 až 10 palačinek potřebujete:
- 2 vejce
- ¼ lžičky soli
- 250 g polohrubé mouky
- 500 ml polotučného mléka
- Olej na potření pánve
Na maso a omáčku:
- 2 lžíce sádla
- 1 velká cibule
- 1 zelená paprika
- 550 g mletého telecího masa
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžíce sladké papriky
- ½ lžičky pálivé papriky (lze vynechat)
- 1 špetka mletého kmínu
- 2 stroužky česneku
- Sůl & pepř
- 500 ml vody
- 200 g kysané smetany
- 2 lžíce hladké mouky
- Hladkolistá petržel
Postup
- Všechny suroviny na těsto prošlehejte metlou a nechte odstát, než si připravíte náplň. Díky odstátí se palačinky nebudou trhat, i když je uděláte hodně tenké, proto můžete těsto nachystat až den předem – to doporučuji při přípravě jakýchkoli palačinek.
- Najemno pokrájenou cibuli a papriku deset minut opékejte na sádle, poté přidejte maso a vařečkou ho oddělujte na malé kousky. Když je ze všech stran opečené, vmíchejte protlak, obě papriky, kmín a nasekaný česnek, nechte jen pár vteřin rozvonět, aby paprika s česnekem nezhořkly, a zalijte vodou či vývarem. Osolte a za občasného míchání vařte asi 20 minut, až je maso i zelenina měkké. Dochuťte čerstvě mletým pepřem.
- Většinu šťávy pak slijte stranou, aby zůstalo jen maso. Kysanou smetanu prošlehejte s moukou a scezenou šťávou z masa a za častého míchání několik minut povařte na hustou omáčku. Dvě lžíce smetany můžete schovat k servírování.
- Mezitím, co se maso vaří, usmažte na olejem potřené pánvi 8 až 10 tenkých palačinek. Na každou rozložte do středu poměrnou část masa, překryjte ho boky palačinky a pak ji celou zarolujte do balíčku. Na talíři přelijte omáčkou a posypejte nasekanou petrželí. Pro barvu můžete přidat i špetku papriky nebo odloženou smetanu.
Zapékané palačinky: Palačinky přelité omáčkou můžete ještě 5 až 10 minut při 200 °C zapéct v troubě.