Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Hortobágyi húsos palacsinta není žádný zákeřný maďarský jazykolam, ale slaná palačinka s delikátní náplní z telecího a jemnou paprikovo-smetanovou omáčku. Maso i omáčku uvaříte v podstatě při jednom a palačinek se určitě o něco víc také neztratí, tak zvažte jejich přípravu ve větším. A teď už jen: jó étvágyat!

Slané masové palačinky Hortobágyi s mletým telecím masem & smetanovo-paprikovou omáčkou

Na 8 až 10 palačinek potřebujete:

  • 2 vejce
  • ¼ lžičky soli
  • 250 g polohrubé mouky
  • 500 ml polotučného mléka
  • Olej na potření pánve

Na maso a omáčku:

  • 2 lžíce sádla
  • 1 velká cibule
  • 1 zelená paprika
  • 550 g mletého telecího masa
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžíce sladké papriky
  • ½ lžičky pálivé papriky (lze vynechat)
  • 1 špetka mletého kmínu
  • 2 stroužky česneku
  • Sůl & pepř
  • 500 ml vody
  • 200 g kysané smetany
  • 2 lžíce hladké mouky
  • Hladkolistá petržel

Postup

  1. Všechny suroviny na těsto prošlehejte metlou a nechte odstát, než si připravíte náplň. Díky odstátí se palačinky nebudou trhat, i když je uděláte hodně tenké, proto můžete těsto nachystat až den předem – to doporučuji při přípravě jakýchkoli palačinek.
  2. Najemno pokrájenou cibuli a papriku deset minut opékejte na sádle, poté přidejte maso a vařečkou ho oddělujte na malé kousky. Když je ze všech stran opečené, vmíchejte protlak, obě papriky, kmín a nasekaný česnek, nechte jen pár vteřin rozvonět, aby paprika s česnekem nezhořkly, a zalijte vodou či vývarem. Osolte a za občasného míchání vařte asi 20 minut, až je maso i zelenina měkké. Dochuťte čerstvě mletým pepřem.
  3. Většinu šťávy pak slijte stranou, aby zůstalo jen maso. Kysanou smetanu prošlehejte s moukou a scezenou šťávou z masa a za častého míchání několik minut povařte na hustou omáčku. Dvě lžíce smetany můžete schovat k servírování.
  4. Mezitím, co se maso vaří, usmažte na olejem potřené pánvi 8 až 10 tenkých palačinek. Na každou rozložte do středu poměrnou část masa, překryjte ho boky palačinky a pak ji celou zarolujte do balíčku. Na talíři přelijte omáčkou a posypejte nasekanou petrželí. Pro barvu můžete přidat i špetku papriky nebo odloženou smetanu.

Zapékané palačinky: Palačinky přelité omáčkou můžete ještě 5 až 10 minut při 200 °C zapéct v troubě.