Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikání jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.
Nechci vás strašit, ale období plné cukroví, chlebíčků a morální kocoviny ze zkonzumovaného množství jídla a alkoholu je za dveřmi, takže pokud chcete letos ještě trochu odlehčit, je nejvyšší čas. Na druhou stranu, kdo by zvládal náročný konec roku bez dezertu… Udělejte kompromis s nepečeným arašídovým brownie – je ze samých zdravých surovin, díky ořechům dost syté, takže vám bude stačit jen malý kousek (ok, spíše dva až tři) a na chuti mu to přitom nijak neubírá.
Na pekáček 20 x 20 cm potřebujete:
- 9 lžic rozpuštěného arašídového másla (150 g)
- 1 hrnek mandlové mouky (130 g)
- 1 hrnek kokosové mouky (120 g)
- 4 lžíce holandského kakaa (40 g)
- 6 lžic čekankového nebo javorového sirupu (75 g)
- 1 lžíčka vanilkového extraktu
- 10 lžic vody (80 g)
- Špetka soli
Na polevu:
- 5 lžic čekankového nebo javorového sirupu (50 g)
- 3 lžíce holandského kakaa (30 g)
- 3 lžíce rozpuštěného arašídového másla (50 g)
- 2 lžíce rozpuštěného kokosového tuku (20 g) nebo více arašídového másla
- Špetka soli
Postup
- Pekáček vyložte potravinářskou folií nebo pečicím papírem. Všechny suroviny na korpus rozmixujte na hladkou pastu. Ze stěn mixéru je třeba ji několikrát postupně seškrabávat, aby se vše dobře spojilo.
- Kdyby byla hmota příliš drolivá, přidejte trochu vody nebo arašídového másla a podle chuti také případně doslaďte. Rukama natlačte do pekáčku a dejte do lednice, než si připravíte polevu.
- Na tu postupujte úplně stejně – vše společně rozmixujte a případně doslaďte. Rozetřete přes ořechovou vrstvu, nechte v chladu zatuhnout a poté krájejte na čtverečky. Uchovávejte v dobře uzavřené dóze v lednici a spotřebujte do 14 dnů.
Tip: Část řezů zamrazte – jsou poměrně syté, takže jich nesníte tolik jako tradičních sladkostí, a takto poslouží jako prima záchrana v případě naléhavé potřeby (zdravého) dezertu. Povrch řezů můžete posypat drcenými kakaovými boby, arašídy nebo třeba kokosem.