Torta della nonna (neboli „babiččin koláč“) v sobě ukrývá bohatou chuť poctivého domácího pudinku schovaného mezi dvě vrstvy křehkého máslového těsta. Povrch zdobí piniové oříšky, které dodávají tomuto italskému koláči kromě úžasného vzhledu i výjimečnou chuť. Vše je navíc provoněno vanilkou a citrusem.

Poctivý vanilkový pudink (crema pasticcera) a křehké těsto (pasta frolla) tvoří tak delikátní kombinaci chutí, že samotné pinie jsou opravdu už „jen“ lahodnou třešničkou. Babiččin koláč vás bude bavit svou jemností i křupavostí zároveň.

La Torta della Nonna (babiččin koláč z křehkého těsta a žloutkového krému)

Na 25cm formu potřebujete:

  • 300 g hladké mouky
  • 120 g moučkového cukru + na posypání
  • Špetka soli
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • Kůra z 1 bio citronu
  • 150 g másla + na vymazání formy
  • 1 vejce + na potření
  • 1 žloutek
  • 80 g piniových oříšků
  • Polohrubá mouka na vysypání formy

Na pudinkovou náplň:

  • 5 žloutků
  • 100 g moučkového cukru
  • 30 g kukuřičného škrobu
  • 600 ml plnotučného mléka
  • Kůra z 1 bio citronu
  • 1 vanilkový lusk
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Do mísy prosejte mouku s cukrem, přidejte špetku soli, prášek do pečiva a nastrouhanou citronovou kůru. Konečky prstů zapracujte na kousky pokrájené studené máslo a vytvořte drobivou směs.
  2. Nakonec zapracujte rozmíchané vejce se žloutkem. Vypracujte hladké těsto, zabalte jej do fólie a dejte na hodinu vychladit. Pinie namočte na pár minut do vody a poté nechte okapat v cedníku.
  3. Žloutky na náplň ušlehejte s prosátým cukrem a poté zašlehejte prosátý škrob. Mléko ohřejte v rendlíku s proužky citronové kůry (pouze žlutou částí) a vanilkovou dření (včetně vydlabaného lusku) těsně pod bod varu.
  4. Z mléka následně odstraňte kůru i lusk a tenkým pramínkem jej přilévejte za stálého míchání ke žloutkové směsi. Směs vraťte do hrnce (ve kterém jste ohřáli mléko) a na mírném plameni míchejte, dokud nezískáte hladký hustý krém, trvá to asi 10 minut.
  5. Hotový pudink přendejte do čisté mísy, povrch zakryjte fólií a nechte vychladnout. Formu vymažte máslem a vysypejte polohrubou moukou. Odpočaté těsto rozdělte na dvě části.
  6. Větší polovinu rozválejte na kulatý plát přesahující průměr formy. Těsto do formy opatrně přeneste, urovnejte i po stranách a dno propíchejte vidličkou.
  7. Na těsto vlijte vychladlý pudink a povrch stěrkou nebo lehkým zatřesením urovnejte. Vyválejte zbylé těsto a přikryjte jím pudink. Okraje těsta k sobě vidličkou přitiskněte a případné přesahy zakrojte.  
  8. Povrch těsta zlehka potřete rozšlehaným vejcem a posypte scezenými piniovými oříšky. Pečte při 180 °C cca 45 minut dozlatova. Začne-li povrch zlátnout příliš brzo, zakryjte jej na posledních pár minut alobalem. Koláč nechte vychladnout a před podáváním posypte moučkovým cukrem.

Tipy & triky

  • Tradičně se koláč skládá ze dvou vrstev těsta. Vyzkoušet můžete i verzi otevřenou – tedy bez těsta, kterým je pudink přikrytý.
  • Namočení piniových oříšků zamezí jejich připalování během pečení.
  • Jako obměnu dražších piniových oříšků můžete použít blanšírované mandle. Typickou chuť italského babiččina koláče získáte však jedině za použití pinií.
  • Piniové oříšky jsou rovněž nedílnou součástí lahodných mandlových sušenek Pignoli.
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič