Forbes má zásadu: nedělat rozhovory s tiskovými mluvčími. Ale najdou se výjimky, které si to zaslouží. Šárka Hamanová je stratég komunikace Ambiente a dvanáct let zásadně pomáhá utvářet obraz nejúspěšnějšího gastro řetězce v Česku. Když mluví o komunikaci, připomíná to skandinávskou kuchyni – není tam nic navíc, vše jde k podstatě věci.
V Esce v Karlíně to přes oběd doslova vře. Cvrkot u malých stolků ale nebrání Šárce Hamanové se před každou položenou otázkou zamyslet, nadechnout se a… vzít si čas, než odpoví. Podobnou strategii má i její šéf a nyní také partner v podnikání Tomáš Karpíšek.
„Nikdy není nic hotovo,“ popisuje svou práci Šárka Hamanová. V její větě se skrývá celý étos Ambiente. Myšlenky i podniky se tu neustále promýšlejí, vylepšují, restartují. A také, jak říká, pořád vznikají nápady na nové projekty.
Šárka Hamanová před nedávnem s Tomášem Karpíškem a Janem Nízkým a dalšími marketingovou agenturu A+Manual, která zajišťuje marketing a komunikacii nejen pro celou skupinu Ambi, ale iposkytuje služby i externím klientům, například pomáhala s interní komunikací Liftagu nebo začíná spolupracovat s výrobcem nápojů Prager’s.
„Cítila jsem se, jako když se odstěhujete od rodičů. Najednou si musíte zařídit vlastní kávovar, postarat se o nájem i všechno ostatní. Ale přichází s tím svoboda a obrovská možnost dělat věci po svém,“ směje se a popisuje okamžik, kdy marketingové oddělení přerostlo svou původní roli a začalo fungovat jako samostatná firma.
„Nikdy jsem nechtěla být šéf. Jen jsem chtěla dělat práci, za kterou dám ruku do ohně,“ říká Hamanová o podnikání, jež má dohromady osm společníků.
Jak dostanete takový dream job? Před dvanácti lety přišla Šárka Hamanová do skupiny Ambiente z redakce kulinárního časopisu Apetit. Jakých pracovních návyků se musela ihned zbavit? „Někdy se v médiích přehání. V Ambiente mě naučili, abych přestala používat slova jako ‚nejlepší‘ nebo ‚nejkřupavější‘. Rohlík zkrátka křupe,“ tvrdí přímočaře.
Tato zásada jí ostatně pomohla v nejrůznějších pracovních krizích. „Říkat pravdu je neprůstřelné,“ dodává a vzpomíná na krizi během covidu nebo veletoče kolem uzavření restaurace Kuchyň či třeba nález bakterie listeria v klobásách od Amasa.
„S Tomášem jsme si tehdy denně telefonovali, promýšleli každé slovo. Řekni, jak to je, i když to nevíš, řekni, že to nevíš. To je jeho styl. A ten funguje,“ prozrazuje.
Hamanová nyní zároveň vítá nové zaměstnance do firmy. Společně s ombudsmanem hostů Filipem Trčkou vede onboardingový den, který zakončuje procházka po pražských restauracích Ambiente. „Chceme, aby nováčci pochopili, kam přišli. Aby nasáli ducha Ambiente.“
Sama přiznává, že ji toto tempo občas vyčerpává. „Loni před Vánoci jsem byla hodně unavená. Měli jsme za sebou přerod v agenturu, nový rytmus, režim. Ale pak přišel zlom. Zjistila jsem, že mě to pořád baví a že jsem na správném místě.“
V týmu agentury – rozděleném na social, account a PR část, nikdy nikdo neopustil firmu ve zlém. „Kolegové odcházeli za příležitostmi, které jim ‚Ambi‘ pomohlo otevřít. A to je pro mě potvrzení, že děláme něco dobře,“ je přesvědčená.
Foto Martin Faltejsek
Ačkoli úspěch Ambiente Tomáše Karpíška začal v devadesátých letech, leadership založený na síle a nutnosti dominovat nad zaměstnanci v Ambiente nenajdete. I Šárka Hamanová přiznává, že je možné něco nevědět a spolehnout se, že někdo jiný v týmu to umí lépe.
„TikToku nerozumím. Ale poslouchám. Když kolegyně Štěpánka řekne, že to má být takhle, dám na ni. A když to nevyjde? Tak to zmizí v propadlišti TikToku,“ zasměje se. Zároveň využívá moderní technologie včetně umělé inteligence, často se obrací na ChatGPT.
Co se strategie práce v týmu týče, vede Šárka dnes směr, ne jednotlivé výstupy. „Ukážu: Tudy teče řeka. A kolegové tudy jdou, zároveň je nechávám tvořit. Musela jsem se to naučit: nepřemýšlet za všechny, důvěřovat,“ vypráví.
„Nejtěžší momenty jsou, když se mění tým. Přicházejí noví lidé, často s velkými ambicemi. Chtějí zanechat stopu. Ale ono to nejde hned. První rok je o pozorování. Druhý o pochopení. A ten třetí, ten je o změnách, které dávají smysl.“
Eska
Vyhlášený pražský gastro spot a pekárna (Pernerova 49), kam si pro chléb chodí (nejen) celý Karlín. Nedávno mu přibyl mladší sourozenec i na Letné (Veletržní 42). Při návštěvě jsme si objednali brambory v popelu, které servírují s kousky uzené ryby, žloutkem, koprem, kefírem a loupákovým máslem. A k pití jasmínovou kombuchu.Šárka Hamanová před nedávnem s Tomášem Karpíškem a Janem Nízkým a dalšími marketingovou agenturu A+Manual, která zajišťuje marketing a komunikacii nejen pro celou skupinu Ambi, ale iposkytuje služby i externím klientům, například pomáhala s interní komunikací Liftagu nebo začíná spolupracovat s výrobcem nápojů Prager’s.
Anebo když se objeví kauza jako „předražený rohlík v Esce“. „Někdo to tehdy napsal na Facebook. Bulvár se chytil, následovaly dny článků a komentářů. Tak jsme začali systematicky vysvětlovat naši cenotvorbu. Psali jsme o surovinách, farmářích, o tom, co to všechno obnáší. A vyvrcholilo to šestistránkovou reportáží pro magazín MF Dnes, kde jsme to popsali pro úplně každého Čecha,“ rekapituluje Šárka Hamanová.
Teď sedíme v Esce nad „signature“ pokrmem na menu, kterým jsou brambory v popelu. Neustále se točící stoly plné hostů jsou důkazem, že časy vysvětlování jsou dávno pryč a cenotvorbu Ambiente dohnala i mimopražská bistra.
Foto Martin Faltejsek
Když mluví o vztahu s Tomášem Karpíškem a ostatními společníky, jako by popisovala vztahy v rodině. „Máme společný projekt, občas se pohádáme, pak si to vyříkáme a jedeme dál.“
Šárka Hamanová také zvládá zajišťovat komunikaci pro Báru Karpíškovou, zakladatelku bistra Bjukitchen. Není to nevděčná role po rozvodu v gastro komunitě exponovaného páru? „Bára je moje kamarádka. Tomáš je můj šéf a partner v podnikání. Pro každého dělám to nejlepší, co můžu. A ani jeden po mně nechce, abych řešila jejich osobní věci,“ říká pevně.
A co je ve výhledu Šárky Hamanové v její nové roli, jež z té zaměstnanecké přerostla do podnikatelské? „Nemám ambici mít ferrari,“ usmívá se. „Ale chci dělat práci, za niž dám ruku do ohně. Která má smysl. Kde se pořád učím,“ uzavírá.