Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.
Kdo byť jen krátce navštívil Japonsko a chtěl ochutnat něco z tamější kuchyně, nemohly ho minout rýžové koláčky mochi. Přestože se původně připravovaly jako tradiční cukrovinka k oslavám Nového roku, popularita změnila koláčky mochi na celoroční záležitost. A protože světově známá japonská preciznost se odráží i v přípravě pokrmů, včetně dezertů, překvapí vás mochi koláčky mnohdy i náročným dekorem – zejména při oslavách různých svátků.
Plněné mochi koláčky se nazývají „daifuku“, což v japonštině znamená „velké štěstí“. Pro někoho bude příprava spíš „velké překvapení“. Nejčastěji se tyto knedlíčky totiž plní sladkou fazolovou pastou – anko. Její textura může být spíše hrubší a hutnější – Tsubuan anebo velice jemná – Koshian. Pro přípravu Koshian je třeba oddělovat slupky, pastu pasírovat přes síto a tak dále. Proto si v domácích podmínkách snáze připravíme pastu Tsubuan, která chutná stejně skvěle.
Na anko pastu potřebujete:
- ½ hrnku fazolí adzuki v suchém stavu – po uvaření asi 220 až 230 g
- 50 g moučkového cukru
- ½ lžíce medu
- 2 lžičky oleje (méně výrazného)
Na těsto na daifuku mochi – cca 20 knedlíčků:
- 200 g rýžové mouky mochiko (druh mouky z lepkavé rýže)
- 80 g moučkového cukru
- 240 ml vody
- Bramborový škrob pro manipulaci s těstem
Postup
- Fazole dejte přes noc nebo klidně na 24 hodin namočit do studené vody. Pokud fazole máčíte celých 24 hodin, vyměňte alespoň jednou vodu.
- Namočené fazole sceďte, propláchněte, zalijte vodou a přiveďte k varu. Sceďte, opět propláchněte, zalijte vodou a vařte. Pěnu, která se začne tvořit, odstraňujte lžící. Ideální je ve fázi, kdy se tvorba pěny zmírní, opět fazole scedit, zalít novou vodou a vařit doměkka. Vaření bude trvat cca 1,5 hodiny. Fazole sceďte a nechte oschnout.
- Fazole smíchejte s cukrem a medem a rozmixujte (pokud možno) dohladka. Nakonec přidejte trochu oleje. Do originálního receptu na anko pastu med ani olej nepatří, nicméně přidáním těchto ingrediencí se zlepší textura pasty.
- Hotovou pastu nechte zcela vychladnout a uložte do lednice alespoň na hodinu.
- Z odleželé anko pasty tvarujte kuličky průměrem stejně velké asi jako dvoukoruna.
- Nyní přichází fáze, kdy je třeba si připravit rýžové těsto. Rýžovou mouku, moučkový cukr a vodu důkladně promíchejte ve skleněné míse. Přikryjte fólií a párkrát propíchněte. Vložte do mikrovlnky a zapněte na 600 W. Po minutě vyndejte, směs promíchejte silikonovou stěrkou a nechte opět zakryté v mikrovlnce vařit další minutu. Znovu promíchejte. Je-li hmota pěkně gumová, nebude třeba dál vařit. V opačném případě vraťte do mikrovlnky ještě na pár sekund.
- Těsto stěrkou překlápějte a hněťte asi půl minuty až minutu a poté nechte chvíli zchladnout, abyste se nespálili. Když je těsto teplé tak, že vám není manipulace s ním nepříjemná, můžete se pustit do vyvalování placiček na balení kuliček.
- Poprašte si pracovní podložku škrobem a otřete si škrob i o ruce. Odtrhněte kousek těsta a vytvarujte slabou placičku – nejlépe se vám bude kulička balit do čtvercové placičky, ale zvládnete to i s kruhovou. Doprostřed vložte kuličku anko pasty a okraje tiskněte k sobě. V případě placičky tvarované do čtverce k sobě táhněte protilehlé cípy. Případně přebytečné těsto odtrhněte. Kuličku nakonec poválejte mezi dlaněmi, aby byla pěkně kulatá.
- Takto pokračujte jednu kuličku po druhé. Skladujte v lednici maximálně dva dny. Těsto má tendenci vysychat a tvrdnout.