Bretaň je ohromující svou půvabnou krajinou a malebným pobřežím, stejně jako svou kuchyní – důkazem toho jsou třeba oblíbené bretaňské pohankové galetky. Tato oblast se pyšní rovněž produkcí slaného másla, které využívají Bretonci hojně, a to i do sladkých receptů.
Jedním z nich je lahodný máslový bretaňský koláč Gâteau breton. Peče se ve větších i menších verzích, bez náplně i s náplní. Typickým znakem koláče je „diamantový“ vzor vyrytý na povrch vidličkou. Koláč je poměrně sytý, úžasně voňavý a jeho sladkoslaná chuť znamenitá.
Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič
Bretaňský máslový koláč (Gâteau breton)
Na formu o průměru 20 cm potřebujete:
- 6 žloutků + 1 na potření
- 220 g krupicového cukru
- 250 g změklého (polo)slaného másla (vizte Tipy & triky)
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 330 g hladké mouky
- Cca 60 g hustého malinového džemu
Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič
Postup
- Žloutky s cukrem vyšlehejte do světlé hladké konzistence. Přidejte změklé máslo s vanilkou a nakonec přimíchejte po částech prosátou mouku.
- Vypracujte měkké, lepivější těsto a rozdělte jej na dvě části. První polovinu rozprostřete pomocí vypoulené strany lžíce nebo stěrky do máslem vymazané formy na koláč o průměru 20 cm.
- Okraje těsta malinko vyvyšte a doprostřed naneste marmeládu. Rozetřete ji do tenké vrstvy a větší část okolo okraje ponechte nenatřenou. Navrch položte druhou část těsta (můžete ji rozválet mezi dvěma archy pečicího papíru, aby se vám s ní lépe manipulovalo).
- Celou plochu pomalu postiskejte prsty a pěkně zarovnejte. Dbejte na to, ať marmeláda neprokoukne ven. Povrch potřete pomocí mašlovačky rozšlehaným žloutkem. Tahem vidličky pak vytvořte tradiční diamantový vzor.
- Pečte při 180 °C přibližně 40 minut. Pokud by povrch tmavl příliš rychle, přikryjte jej alobalem, měl by být však pěkně zlatohnědý. Před nakrájením nechte koláč vychladnout.
Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič
Tipy & triky
- Pro hezčí efekt nastříhejte pruhy pečicího papíru a zakryjte jimi vyryté pruhy vidličkou. Povrch pak posypejte moučkovým cukrem.
- Pro autentickou chuť koláče opravdu použijte slané máslo. Sůl zvýrazní jeho lahodně máslovou chuť. Poslouží však i máslo klasické, pak jen přimíchejte větší špetku soli k mouce.
- Koláč uchovávejte ideálně při pokojové teplotě ve vzduchotěsné nádobě, aby neoschl. Zůstane takto pěkně povolený, v lednici by zbytečně ztuhl.
- Základní verze koláče se připravuje bez náplně. V tom případě rozetřete těsto do formy rovnou celé, uhlaďte, potřete žloutkem, ozdobte tahy vidličky a pečte asi o 5 až 10 minut kratší dobu.
- Tenká vrstva marmelády dodává koláči jemnou sladkokyselou chuť a příjemně kontrastuje s máslovým těstem. Vyzkoušejte náplň malinovou, švestkovou, rybízovou či meruňkovou.
Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič