Bretaň je ohromující svou půvabnou krajinou a malebným pobřežím, stejně jako svou kuchyní – důkazem toho jsou třeba oblíbené bretaňské pohankové galetky. Tato oblast se pyšní rovněž produkcí slaného másla, které využívají Bretonci hojně, a to i do sladkých receptů.

Jedním z nich je lahodný máslový bretaňský koláč Gâteau breton. Peče se ve větších i menších verzích, bez náplně i s náplní. Typickým znakem koláče je „diamantový“ vzor vyrytý na povrch vidličkou. Koláč je poměrně sytý, úžasně voňavý a jeho sladkoslaná chuť znamenitá.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Bretaňský máslový koláč (Gâteau breton)

Na formu o průměru 20 cm potřebujete:

  • 6 žloutků + 1 na potření
  • 220 g krupicového cukru
  • 250 g změklého (polo)slaného másla (vizte Tipy & triky)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 330 g hladké mouky
  • Cca 60 g hustého malinového džemu
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Žloutky s cukrem vyšlehejte do světlé hladké konzistence. Přidejte změklé máslo s vanilkou a nakonec přimíchejte po částech prosátou mouku.
  2. Vypracujte měkké, lepivější těsto a rozdělte jej na dvě části. První polovinu rozprostřete pomocí vypoulené strany lžíce nebo stěrky do máslem vymazané formy na koláč o průměru 20 cm.
  3. Okraje těsta malinko vyvyšte a doprostřed naneste marmeládu. Rozetřete ji do tenké vrstvy a větší část okolo okraje ponechte nenatřenou. Navrch položte druhou část těsta (můžete ji rozválet mezi dvěma archy pečicího papíru, aby se vám s ní lépe manipulovalo).
  4. Celou plochu pomalu postiskejte prsty a pěkně zarovnejte. Dbejte na to, ať marmeláda neprokoukne ven. Povrch potřete pomocí mašlovačky rozšlehaným žloutkem. Tahem vidličky pak vytvořte tradiční diamantový vzor.
  5. Pečte při 180 °C přibližně 40 minut. Pokud by povrch tmavl příliš rychle, přikryjte jej alobalem, měl by být však pěkně zlatohnědý. Před nakrájením nechte koláč vychladnout.
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Tipy & triky

  • Pro hezčí efekt nastříhejte pruhy pečicího papíru a zakryjte jimi vyryté pruhy vidličkou. Povrch pak posypejte moučkovým cukrem.
  • Pro autentickou chuť koláče opravdu použijte slané máslo. Sůl zvýrazní jeho lahodně máslovou chuť. Poslouží však i máslo klasické, pak jen přimíchejte větší špetku soli k mouce.
  • Koláč uchovávejte ideálně při pokojové teplotě ve vzduchotěsné nádobě, aby neoschl. Zůstane takto pěkně povolený, v lednici by zbytečně ztuhl.
  • Základní verze koláče se připravuje bez náplně. V tom případě rozetřete těsto do formy rovnou celé, uhlaďte, potřete žloutkem, ozdobte tahy vidličky a pečte asi o 5 až 10 minut kratší dobu.
  • Tenká vrstva marmelády dodává koláči jemnou sladkokyselou chuť a příjemně kontrastuje s máslovým těstem. Vyzkoušejte náplň malinovou, švestkovou, rybízovou či meruňkovou.
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič