Dohadovat se v našich končinách o té jediné správné a autentické chuti thajských jídel je poněkud úsměvné, proto tuto disputaci ráda přenechám všem samozvaným „odborníkům“ a vám raději nabídnu snadný recept na skvělé nudle pad thai v domácím podání.

Zásadním krokem je si všechny suroviny předem pokrájet a připravit, protože samotné vaření zabere už jen jednotky minut. Tamarind, palmový cukr a rybí omáčku dnes koupíte ve většině supermarketů, na Rohlíku nebo v asijských potravinách a bílkovinu (v našem případě kuře, krevety, vejce a arašídy) můžete obměňovat dle své chuti a diety. Výsledkem je pak chuťově bohaté, bezlepkové a nutričně překvapivě vyvážené jídlo, které máte hotové během pár minut.

Vegan pad thai: Pro rostlinnou variantu vyměňte kuře, krevety a vejce za plátky marinovaného tofu a rybí omáčku nahraďte další sójovou omáčkou nebo trochou soli.

Pad thai zdravěji: Do jídla můžete přidat i množství zeleniny –⁠ opečené maso vyndejte z woku, přidejte do něj trochu oleje a zprudka orestujte tenké nudličky papriky a mrkve, klínky cibule, plátky brokolice či žampion nebo kolečka pórku. Pak až opékejte jarní cibulku a vejce. Do pánve také nezapomeňte včas vrátit maso, aby se znovu prohřálo.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Rýžové nudle pad thai s kuřecím masem a krevetami

Na 2 porce potřebujete:

  • 120 g širokých rýžových nudlí
  • 1 kuřecí prso
  • 10 tygřích krevet
  • 2 až 3 jarní cibulky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 vejce
  • Špetka soli
  • Rostlinný olej
  • Chilli vločky dle chuti
  • ½ limety k podávání

Na omáčku:

  • 1 lžíce tamarindové pasty (příp. limetkové šťávy či rýžového octa)
  • 3 lžíce rybí omáčky
  • 3 lžíce světlé sojové omáčky
  • 3 plné lžíce palmového cukru (příp. kokosového či třtinového)
  • 3 lžíce vody

Na posypání:

  • ¼ hrnku nesolených arašídů
  • Čerstvý koriandr
  • Mungo klíčky
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Nudle namočte na 40 minut do studené vody nebo uvařte v osolené vodě dle návodu na obalu a sceďte.
  2. Kuře nakrájejte na kousky, krevety osušte papírovou utěrkou. Jarní cibulku nakrájejte na kolečka, část zelené nati nechte na posypání. Česnek nasekejte nadrobno. Vejce prošlehejte se špetkou soli a v hrnku smíchejte všechny suroviny na omáčku. Běžně se dává mnohem více cukru, takže pokud chcete dosáhnout autentičtější chuti, přitvrďte s ním.
  3. Wok nasucho rozpalte a opečte v něm arašídy. Když se rozvoní, vyndejte je, nasekejte a schovejte na posypání. Ve stejné pánvi pak na maximum rozpalte několik lžic oleje a ze všech stran na něm opečte kuře. Když se zatáhne, přidejte krevety, a jakmile zrůžoví, vhoďte do pánve jarní cibulku, česnek a chilli dle chuti.
  4. Když cibulka změkne, vše shrňte stranou a na části pánve opečte vajíčka na způsob míchaných vajec. Vmíchejte scezené nudle, vše zalijte omáčkou, prohřejte a případně dochuťte.
  5. Posypejte arašídy, zbytkem jarní cibulky, klíčky a nasekaným koriandrem a podávejte zakápnuté limetou. 
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová