Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikání jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci ForbesLife. Život je bohatý.
Žádné vážení, žádné složité ingredience, někdy to chce jen dobře zkombinovat pár kvalitních surovin a výsledek je kolikrát lepší než lecjaké komplikovanější dezerty. Borůvkový chlebíček je parádně vláčný díky jogurtu (no, dobře, taky máslu a žloutkům), svěží po citronu a hlavně připravený během okamžiku. Pak už jen musíte chvilku vydržet, než se upeče…
Na jednu formu na biskupský chlebíček:
- ½ kostky másla (125 g)
- ½ hrnku přírodního cukru (100 g)
- 3 vejce
- 1 kelímek řeckého jogurtu nebo kysané smetany (150 až 200 g)
- kůra ze 2 chemicky neošetřených citronů
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 hrnky hladké mouky (300 g)
- 1 lžička kypřicího prášku
- 1 špetka soli
- 1 vrchovatý hrnek čerstvých či mrazených borůvek (200 g)
Na polevu:
- 1 lžíce másla (20 g)
- 4 vrchovaté lžíce cukru moučka (70 g)
- 1 lžíce citronové šťávy
Postup
- Z mouky odeberte 2 lžíce a promíchejte je s borůvkami, díky tomu neklesnou v těstě všechny ke dnu.
- Dobře změklé nebo rozpuštěné máslo prošlehejte s cukrem, vejci, jogurtem, citronovou kůrou (jen její žlutou částí, bílá je hořká) a šťávou, vmíchejte mouku, kypřicí prášek a sůl a nakonec opatrně zapracujte borůvky.
- Těsto vlijte do pečicím papírem vyložené nebo máslem vymazané a moukou vysypané formy na biskupský chlebíček a pečte asi 45 minut při 180 °C, nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Nechte 10 minut vychladnout ve formě, vyklopte a nechte vychladnout.
- Na polevu rozehřejte máslo a utřete s cukrem a citronovou šťávou. Nechte chvíli zatuhnout a poté nalijte na vychladlý chlebíček.