Vláčné loupáky s máslem a marmeládou či jen tak samotné pamatuje z dětských let mnoho z nás. Zažijte s námi těžkou nostalgii a vychutnejte si po letech toto jednoduché sladké pečivo s pořádnou dávkou poctivosti. Naše loupáky neboli makovky vám vydrží měkké i tři dny, garantujeme vám však, že tak dlouho u vás doma nezůstanou.

Domácí loupáky – makovky

Na 8 loupáků potřebujete:

  • 200 g mléka
  • 400 g hladké mouky
  • 22 g čerstvého droždí či sáček sušeného
  • 65 g cukru
  • 1 vajíčko
  • 1/2 lžičky soli
  • 90 g změklého másla
  • 1 žloutek a lžíce mléka na potření
  • mák na posypání

Postup

  1. Mléko ohřejte na teplotu lehce vyšší, než je teplota pokojová. Do velké mísy či mísy od robota nasypte mouku a uprostřed udělejte důlek, do jeho středu nalijte cca polovinu ohřátého mléka, rozdrobte droždí, přidejte lžíci cukru a s trochou mouky promíchejte do poměrně husté kaše. Takto připravený kvásek nechte vzejít asi 10 minut.
  2. Jakmile je kvásek nabublaný, přidejte k těstu zbylý cukr, mléko, vajíčko a sůl. Vařečkou lehce promíchejte, aby se veškeré ingredience propojily. Těsto v této fázi nemusí být hladké. Nechte 10 minut promíchané odpočinout, aby se v těstu rozvinul lepek. Nyní začněte odleželé těsto na nejnižší rychlost hníst a pomalu přidávejte pokrájené změklé máslo. Po přidání veškerého másla hněťte v robotu na nejnižší rychlost asi 15 minut. Pokud těsto hnětete ručně, bude to trvat ještě déle. Výsledné těsto by mělo být hladké, lesklé, lehce lepivé a krásně pružné.
  3. Mísu přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout hodinu či dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. Vykuté těsto párkrát prohněťte, aby opět zmenšilo svůj objem. Celé ho zvažte, mělo by mít okolo 800 g. Rozdělte ho na osm stejných kusů po cca 100 g. Z každého kusu vytvarujte pravidelnou kuličku. Na lehce pomoučněném válu z kuličky vyválejte tahy od sebe trojúhelník, ten by měl být poměrně široký a krátký.  Nyní trojúhelník zatočte od široké části až po špičku do rohlíčků, konec trojúhelníku přimáčkněte k těstu a stočte dospod loupáku, aby se v troubě nerozjel. Lehce zahněte do tvaru rohlíčků.
  4. Plech vystelte pečicím papírem a položte na něj jednotlivé loupáky s dostatečnými rozestupy. Zakryjte utěrkou a nechte dalších 30 minut kynout. Jakmile jsou loupáky nakynuté, předehřejte troubu na 220 °C. V misce lehce prošlehejte žloutek se lžící mléka a každý loupák řádně potřete. Nakonec posypejte mákem a vložte do rozpálené trouby.
  5. Pečte cca 15 minut, loupáky by měly mít po upečení tmavě hnědou barvu.