Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.
Sladkokyselé kuře je jedním z nejoblíbenějších jídel v asijských restauracích, bistrech a dalších provozovnách nabízejících tamější speciality. Typickou ingrediencí pro řadu těchto pokrmů je omáčka sriracha. Někdo si tento název možná hned nezařadí. S nápovědou „lahev s červenou omáčkou, s kohoutem na obalu a zeleným víčkem“ už si ale vzpomenete.
Největší producent omáčky Huy Fong nese svůj název podle lodi, na které do Spojených států připlul David Tran – vietnamský emigrant a zakladatel společnosti. Pálivou omáčku vytvořil na základě chuťové vzpomínky z thajského města Si Racha. To, že bude mít omáčka sriracha bez jediné koruny na marketing takový úspěch, že překoná kontinent, rozhodně neočekával. A pro doplnění – onen kohout na lahvi symbolizuje rok kohouta, v němž se David Tran narodil.
Na 2 až 3 porce omáčky potřebujete:
- 180 ml vody
- 20–30 ml rýžového octa (podle chuti)
- 40 ml tmavé sójové omáčky
- 30 g medu (1 lžíce)
- 1 lžíce omáčky sriracha
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžíce kukuřičného škrobu + 1 lžíce vody
Dále:
- 250 g kuřecích prsou
- 1 lžíce sójové omáčky
- 3 lžíce kukuřičného škrobu
- Olej (vhodný ke smažení)
- 70 g hub shii-take
- 1 větší červená paprika
- 2 jarní cibulky
- 2 stroužky česneku
- 400 g předvařených udon nudlí
- Černý a bílý sezam na posypání
Postup:
- Nejdříve si připravte omáčku. Do hrnce nalijte vodu, ocet (20 ml bude zatím stačit, dokyselit podle chuti můžete později), sójovou omáčku, med, omáčku sriracha, přidejte zázvor a přiveďte k varu. V mističce promíchejte lžíci škrobu s trochou vody a přilijte do omáčky. Promíchejte, minutu vařte a odstavte.
- Kuřecí maso nakrájejte na menší kousky. Zakápněte sójovou omáčkou a promíchejte. Do igelitového sáčku nebo krabičky nasypejte škrob a přidejte maso. Uzavřete a maso obalte proklepáváním a obracením sáčku či krabičky.
- Na rozpálenou pánev nalijte 3 až 4 lžíce oleje. Maso oklepejte od přebytečného škrobu a vložte do pánve. Smažte dozlatova 5 až 7 minut a poté nechte stranou.
- Do pánve nalijte lžíci až dvě oleje a rozehřejte. Houby nakrájené na slabé plátky 3 minuty opékejte. Přidejte na proužky pokrájenou papriku a další 3 minuty restujte. Jarní cibulku nakrájejte našikmo na slabé plátky, česnek nasekejte najemno a přidejte do pánve. Ještě minutu restujte.
- Než připravíte směs na pánvi, zvládnete si uvařit udon nudle ve vroucí osolené vodě.
- Do pánve přidejte maso.
- Ochutnejte omáčku, zda je na vás dostatečně kyselá (případně přidejte ještě trochu octa), a zalijte jí směs na pánvi.
- Vmíchejte scezené nudle, promíchejte a podávejte posypané sezamem.