Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Bezlepkové semínkové krekry jsou ideální volbou pro ty z vás, kdo rádi sem tam něco tak trochu pojídáte, ale nechcete přitom sahat po sladkém v podobě tyčinek (byť třeba s poměrně dobrým složením), čerstvém či sušeném ovoci nebo ještě hůře sladkostech.

Když nepodceníte jejich okořenění, krekry dobře uspokojí chuť na něco dobrého slaného, ale také zasytí – obsahují totiž spousty semínek a tím pádem zdravých tuků a vlákniny. Já je mám doma připravené pro akutní potřebu něčeho k zakousnutí, jako alternativu chipsů a pečiva k sýrům a vínu (někde přeci ty ušetřené kalorie musím dohnat!) i jako zdravou a ultra lehkou svačinu na cesty.

Potřebujete:

  • 100 ml chia semínek
  • 100 ml slunečnicových semínek
  • 100 ml lněných semínek
  • 100 ml tykvových semínek
  • 100 ml sezamových semínek
  • 400 ml vody
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky sušeného česneku
  • ½ lžičky sušené cibule
  • ½ lžičky sušených bylinek (např. provensálská směs)
  • ½ lžičky chilli vloček (lze vynechat)

Postup

  1. Všechna semínka, vodu, sůl a koření (to sice můžete vynechat, ale především česnek a cibule krekrům dodají prima chuť i vůni) smíchejte a nechte 20 až 30 minut nabobtnat.
  2. Dva velké plechy vyložte pečicím papírem a směs na něj buď v tenké, asi 2mm, vrstvě rozetřete, dejte na 15 minut péct do trouby vyhřáté na 160 °C, poté ostrým nožem rozkrájejte na čtverečky a pečte dalších asi 15 minut, dokud není i prostřední část vespod suchá. Pokud nepotřebujete všechny krekry stejně velké a tvarované, rozetřenou směs můžete také péct bez krájení a po vychladnutí jen nalámat na kousky.
  3. Druhá možnost je semínka rovnou vytvarovat do koleček nebo jiných tvarů a péct tak. Tento způsob vybízí k silnější vrstvě, ale nenechte se zlákat – vršek by se mohl spálit, zatímco spodek semínek by byl ještě vlhký.
  4. V každém případě nechte krekry vychladnout na plechu a pak teprve sundávejte.
  5. Podávejte jako zobání k vínu, dipům, součást pohoštění, místo pečiva nebo k syté svačině na cesty.