Na první pohled se může zdát, že ratatouille je vlastně takové naše elegantnější lečo po francouzsku, ale chuťových dimenzí v něm najdete mnohem více. Není to totiž jen kreslený film, díky kterému se mnohým z nás vryl do paměti, ale i delikatesa původem z Nice, ze kterého se rozšířila do celého světa.
Receptů na ratatouille existuje opravdu spousta, veškeré se ale shodují alespoň na základních surovinách, kterými jsou cuketa, lilek, rajčata, cibule, česnek a bylinky. Způsob přípravy se také ve většině receptů liší, a asi vás nepřekvapí, že na to, jaký recept je ten pravý a autentický, se už dávno zapomnělo. Rozlišujeme také dva základní druhy přípravy. První z nich je v podobě osmahnutí na pánvi, u kterého ti nejzarytější kuchaři přísahají na osmahnutí každého druhu zeleniny zvlášť, jelikož právě jen tak dosáhnete správné konzistence. Zelenina se poté společně smíchá v jednom velkém hrnci a dále pomalu dusí či peče. No a poté je zde ta druhá, lehce modernější, skládaná varianta, do které jsem se pustili i my.
K úspěchu u vašich strávníků vám dopomůže také správná výslovnost „ratatuj“.
Ratatouille
Na formu o průměru 25 cm potřebujete:
- 1 plechovku konzervovaných rajčat
- 1 malou cibuli
- 1 střední mrkev
- 3 stroužky česneku
- 5 lžic olivového oleje
- 3 snítky tymiánu
- Hrst hladkolisté petrželky
- 1 velkou cuketu
- 1 lilek podobného průměru jako cuketa
- 4 velká rajčata
- Sůl a pepř
Postup
- Začněte s přípravou rajčatového základu. Cibuli pokrájejte nadrobno, česnek na tenké plátky, mrkev nastrouhejte najemno. Rozpalte pánev se 3 lžícemi oleje, nasypte do něj cibuli a lehce ji zpěňte, poté přisypte nastrouhanou mrkev a česnek a dalších 5 minut opékejte. Cibule a česnek by měly lehce zhnědnout a mrkev zesvětlat. Nyní přilijte rajčata, přidejte nasekaný tymián i petrželku, sůl a pepř a nechte pomalu probublávat cca 10 minut. Rajčatová omáčka by během tohoto času měla velmi zhoustnout.
- Mezitím předehřejte troubu na 180 °C a rajčata, cuketu i lilek pokrájejte na tenká kolečka.
- Jakmile je již rajčatový základ velmi hustý, přelijte ho do zapékací či dortové formy, uhlaďte a dokola pravidelně vyskládejte kolečka zeleniny. Zeleninu mašlovačkou potřete zbylými dvěma lžícemi olivového oleje, lehce osolte a opepřete. Můžete posypat i trochou tymiánu.
- Pekáček zakryjte alobalem a vložte do rozpálené trouby na 30 minut, poté pečte nezakryté dalších cca 20 minut. Po upečení by veškerá zelenina měla být měkká, nikoli však na kaši.