Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.
Pokud jste se někdy více zajímali o italskou kuchyni, určitě vás neminulo rozdělení kuchyně na severní a jižní. Zatímco na jihu si Italové pod rozpáleným sluncem s chutí dopřávají lehká jídla, ryby, minutkové úpravy masa a tak dále, na severu, kde je počasí naopak chladnější, se přirozeně vaří i trochu vydatnější jídla – například rizota. A stejně jako pod sluníčkem lépe chutná svěží bílé víno, mezi sněhem zavátými kopci nás víc přivábí sklenka toho červeného. Nebojte se ho přidat i do jídla a vychutnejte si krémové rajčatové rizoto.
Ingredience na 2 porce:
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 160 g rýže vhodné na rizoto – např. Arborio nebo Carnaoli
- 2 lžíce rajského protlaku
- 1 dl červeného suchého vína
- Cca 3 hrnky horkého zeleninového vývaru
- 5 kousků sušených rajčat naložených v oleji
- 2 rovné lžičky najemno nasekaného tymiánu
- Pár snítek bazalky
- 35 g másla
- 35 g parmezánu + hobliny na posypání
- Sůl
- Čerstvě mletý pepř
Postup
- V širším hrnci nebo v hluboké pánvi rozehřejte olej. Cibuli nakrájejte najemno a nechte zesklovatět. Přisypejte rýži a míchejte na středním plameni asi 2 minuty. Přidejte rajský protlak a krátce zarestujte.
- Zalijte rýži červeným vínem a míchejte, dokud se tekutina neodpaří.
- Poté podlijte naběračkou vývaru. Přidejte nadrobno pokrájená sušená rajčata a tymián, osolte a opepřete a dál míchejte, dokud se tekutina nevypaří. Podlévejte a míchejte, dokud nebude rýže na skus.
- Ve chvíli, kdy je rýže tak akorát, zkontrolujte konzistenci – měla by být polotekutá – tedy ne jako polévka, ale ne jako hustá kaše. Ve chvíli, kdy dosáhnete ideální hustoty, stáhněte z plotny a vmíchejte nadrobno pokrájené lístky bazalky, máslo a parmezán.
- Na talíři posypejte hoblinami parmezánu. Přidat můžete i čerstvé bylinky. Ihned servírujte.