Pivo a sádlo. Duo, které byste v závinu dost možná nečekali. Vytvoří však krásně pružné těsto, které je po upečení dokonale křehké. Zaviňte do něj vláčnou náplň z pražených ořechů, mandlí a hrušek a vychutnejte si to dokonalé spojení.

Ne nadarmo se dříve peklo z poctivých domácích surovin a díky bohu, že tyto recepty přetrvávají dodnes. U takových receptů se nehledí na kalorické tabulky, ale na poctivou chuť a možná vzpomínky, které díky ní vyplynou na povrch.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Křehký pivní závin s hruškami a ořechy

Na 2 záviny potřebujete:

  • 250 g hladké mouky + na pomoučení
  • špetku soli
  • 100 g vepřového sádla
  • 100 ml světlého piva

Na ořechovou náplň a dokončení:

  • 260 g půlených/celých vlašských ořechů
  • 50 g mandlových lupínků
  • 150 ml smetany na vaření
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • 80 g moučkového cukru
  • 20 g vanilkového cukru
  • 2 lžíce rumu
  • 600 g pevnějších hrušek (po očištění)
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 1 balení skořicového cukru (nebo 20 g cukru a ½ lžičky skořice)
  • 60 g mletých vlašských ořechů
  • asi 3 lžíce rozpuštěného másla
  • 1 až 2 lžíce rumu
  • moučkový cukr
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Do prosáté mouky se solí zapracujte pomocí prstů na kousky pokrájené sádlo. Pak postupně přilévejte pivo a vařečkou vytvarujte v těsto.
  2. Na lehce pomoučeném vále vypracujte dva bochánky a přiklopte je nahřátým kovovým hrncem – těsto je pak tvárnější a opravdu hezky se s ním pracuje.  
  3. Na pánvi nasucho opražte celé vlašské ořechy i mandlové lupínky. Po zchladnutí je společně najemno rozmixujte. Spařte je horkou smetanou a smíchejte s vanilkou, vanilkovým a moučkovým cukrem a rumem.
  4. Hrušky oloupejte, očistěte a nastrouhejte nahrubo. Smíchejte je s citronovou šťávou a skořicovým cukrem. Přebytečnou šťávu z nich pak v cedníku vymačkejte (samozřejmě ji nevylévejte, ale vypijte).
  5. Z bochánků rozválejte dva tenké obdélníky. Posypejte je mletými ořechy a rozdělte mezi ně připravenou ořechovou i hruškovou náplň (náplně můžete smíchat nebo je nanést na těsto postupně).
  6. Od spodní podlouhlé strany obě těsta opatrně přes náplň zaviňte. Asi dvoucentimetrový proužek konce těsta potřete rozpuštěným máslem a spoj hezky uzavřete. Strany závinu zahněte dospod a lehce stlačte.
  7. Záviny položte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozpuštěným máslem a pečte při 180 °C 30 až 40 minut dozlatova. Po vytažení z trouby horké záviny potřete máslem smíchaným s rumem.
  8. Záviny nechte (alespoň trochu) zchladnout a před podáváním posypejte moučkovým cukrem. Snažte se je nesníst najednou.

Tipy & triky

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič