Šnečí tempo přípravy, gepardí tempo zmizení. Skořicové šneky jsou sladká záhada, která mizí rychleji, než se stačíte rozkoukat.

Původně severská specialita, dnes globální fenomén. Skořicové šneky jsou synonymem dokonalého pečení – sladké, voňavé a tak křehké, že je budete chtít péct znovu a znovu. Tentokrát jsme zvolili variantu pro individualisty, můžete je však upéct i v klasické zapékací misce v těsném objetí a přidat polevu ze smetanového sýru.

info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

Kynuté skořicové šneky

Na 12 kusů potřebujete:

  • 250 g mléka
  • 7 g sušeného či 21 g čerstvého droždí
  • 50 g krupicového cukru
  • 430 g hladké mouky
  • 100 g změklého másla
  • 1 lžičku kardamomu 
  • ½ lžičky mleté vanilky
  • 1 špetku soli

Na náplň: 

  • 100 g velmi změklého másla
  • 80 g třtinového cukru
  • 15 g mleté skořice
info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

Na potření:

  • 1 vejce
  • Perlový cukr na ozdobu (nemusí být)

Na sirup:

  • 40 g vody
  • 40 g krupicového cukru
  • 1 špetku soli
info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

Postup

  1. Začněte s přípravou těsta. V misce smíchejte droždí, lžíci mouky a cukru a přilijte cca čtvrtinu vlažného mléka. Zamíchejte do kaše a nechte na teplém místě 10 minut vzejít kvásek. Když je kvásek aktivní, přidejte do velké mísy zbylý cukr, mouku, mléko, změklé máslo, mletou vanilku, kardamom, sůl a kvásek. Ručně či v robotu vypracujte hladké těsto. Hněťte ho alespoň 10 minut, správně uhnětené těsto by mělo být krásně pružné, lesklé, hladké a lehce lepkavé. 
  2. Mísu s těstem přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout cca hodinu. Mezitím, co těsto kyne, si připravte náplň. Opravdu velmi změklé máslo minutu lehce šlehejte, poté přidejte třtinový cukr a skořici. Vzniklou pastu dejte prozatím stranou. 
  3. Po hodině by těsto mělo zdvojnásobit svůj objem, být krásně nafouklé a plné bublin. Pokud ještě není dost nakynuté, nechte ho odpočívat dalších 20 minut. Na mírně pomoučněném povrchu ho párkrát prohněťte, poté válečkem rozválejte tenký obdélník o rozměrech asi 55 × 30 cm. Nyní celý plát pomažte připravenou skořicovou náplní.
  4. Těsto zatočte delší stranou tak, abyste měli vál o délce cca 30 cm. Dva plechy vystelte pečicím papírem. Válec pomocí nitě či ostrého nože nakrájejte na 12 stejných šneků a vyskládejte je vedle sebe s dostatečnými rozestupy na plech. Nechte dalších 30 minut nakynout a předehřejte troubu na 190 °C. 
  5. Nakynuté šneky potřete prošlehaným vajíčkem a posypte perlovým cukrem. Vložte do rozpálené trouby a pečte 18 minut nebo dokud nebudou šneky zlatavé.
  6. Mezitím připravte sirup. Vodu, cukr a špetku soli smíchejte v kastrůlku a zahřívejte, dokud se sirup nezačne prudce vařit a cukrové krystalky se nerozpustí. Hotové šneky po vytažení z trouby ihned pomažte připraveným sirupem, tak vydrží vláčné i další dny. Nechte vychladnout a podávejte.
info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová