Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Japonská placka okonomiyaki má základ v jednoduchém těstě, do kterého se nejčastěji přidává křupavé zelí. Zbytek ingrediencí už je ale velice variabilní – ne nadarmo se jí leckdy přezdívá „japonská pizza“. Naše verze je bezmasá, ale v závěru receptu najdete tipy i na další možnosti. Co ovšem určitě nevynechejte, je majonézový dresink (nebo alespoň majonézu samotnou), zní to sice jako pekelná kombinace, ale až ochutnáte, pochopíte.

Japonské zelné placky okonomiyaki

Na 2 porce potřebujete:

  • 300 g bílého zelí
  • 1 mrkev
  • 2 jarní cibulky
  • 1 chilli paprička (lze vynechat)
  • 3 vejce
  • 70 g hladké mouky
  • Sůl & bílý pepř
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička sezamového oleje
  • Řepkový olej
  • Sezam na posypání

Na majonézu:

  • 3 lžíce majonézy
  • 1 lžíce Srirachy
  • 1 lžíce sójové omáčky

Na okonomiyaki omáčku:

  • 1 vrchovatá lžíce kečupu
  • 1 lžička worcesteru
  • 1 lžička sojové omáčky
  • 1 lžíce medu

Postup

  1. Zelí rozčtvrťte, odstraňte košťál a odvažte si zhruba 300 gramů, které najemno nakrouhejte. Mrkev oloupejte a nastrouhejte. Jarní cibulky očistěte, kus zelené natě schovejte na posypání, a zbytek nasekejte najemno. Chilli taktéž pokrájejte na malé kousky.
  2. Vejce prošlehejte s moukou, trochou soli, čerstvě mletým pepřem, sójovkou, sezamovým olejem a připravenou zeleninou. Kdyby bylo těsto příliš řídké, přidejte trochu vody, kdyby naopak tekuté, zahustěte ho další moukou.
  3. Na menší pánvi pak rozpalte dostatečné množství řepkového oleje (přidat můžete ještě trochu sezamového, který placky skvěle dochutí), lžící na něj rozprostřete polovinu těsta tak, aby bylo asi 1 cm vysoké, a pozvolna pod poklicí pečte zhruba 5 minut dozlatova. Opatrně otočte a už bez poklice smažte i z druhé strany. Stejně postupujte se zbytkem těsta.
  4. Mezitím jednoduše smíchejte suroviny na obě omáčky a podávejte je k plackám jen tak nebo přendejte do sáčku, ustřihněte mu rožek a dresinky na okonomiyaki nacákejte. Posypejte sezamem a odloženou jarní cibulkou a podávejte.

Jednodušší verze: Otáčení placek vyžaduje trochu cviku (nebo výpomoc talíře, na který ji z pánve sesunete a poté překlopíte zpátky), proto si klidně upečte více menších placiček – aspoň nebude tak úplně zřejmé, kolik jste jich snědli.

Tradičnější a masovější verze: Pokud jíte maso, hotovou placku podávejte posypanou ještě vločkami ze sušeného tuňáka bonito (katsuobushi), seženete je v asijských potravinách nebo třeba na Rohlíku. Do těsta se pak dají přidat i kousky vepřového, mořských plodů nebo třeba slaniny a dochutit ho vývarem dashi rozmíchaným v troše teplé vody. Kromě chilli se dá placka dochutit třeba zázvorem a přidat i další zelenina. Podobně si můžete vyhrát s tím, co na placky ještě naložíte navrch.