Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.
Japonská placka okonomiyaki má základ v jednoduchém těstě, do kterého se nejčastěji přidává křupavé zelí. Zbytek ingrediencí už je ale velice variabilní – ne nadarmo se jí leckdy přezdívá „japonská pizza“. Naše verze je bezmasá, ale v závěru receptu najdete tipy i na další možnosti. Co ovšem určitě nevynechejte, je majonézový dresink (nebo alespoň majonézu samotnou), zní to sice jako pekelná kombinace, ale až ochutnáte, pochopíte.
Japonské zelné placky okonomiyaki
Na 2 porce potřebujete:
- 300 g bílého zelí
- 1 mrkev
- 2 jarní cibulky
- 1 chilli paprička (lze vynechat)
- 3 vejce
- 70 g hladké mouky
- Sůl & bílý pepř
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžička sezamového oleje
- Řepkový olej
- Sezam na posypání
Na majonézu:
- 3 lžíce majonézy
- 1 lžíce Srirachy
- 1 lžíce sójové omáčky
Na okonomiyaki omáčku:
- 1 vrchovatá lžíce kečupu
- 1 lžička worcesteru
- 1 lžička sojové omáčky
- 1 lžíce medu
Postup
- Zelí rozčtvrťte, odstraňte košťál a odvažte si zhruba 300 gramů, které najemno nakrouhejte. Mrkev oloupejte a nastrouhejte. Jarní cibulky očistěte, kus zelené natě schovejte na posypání, a zbytek nasekejte najemno. Chilli taktéž pokrájejte na malé kousky.
- Vejce prošlehejte s moukou, trochou soli, čerstvě mletým pepřem, sójovkou, sezamovým olejem a připravenou zeleninou. Kdyby bylo těsto příliš řídké, přidejte trochu vody, kdyby naopak tekuté, zahustěte ho další moukou.
- Na menší pánvi pak rozpalte dostatečné množství řepkového oleje (přidat můžete ještě trochu sezamového, který placky skvěle dochutí), lžící na něj rozprostřete polovinu těsta tak, aby bylo asi 1 cm vysoké, a pozvolna pod poklicí pečte zhruba 5 minut dozlatova. Opatrně otočte a už bez poklice smažte i z druhé strany. Stejně postupujte se zbytkem těsta.
- Mezitím jednoduše smíchejte suroviny na obě omáčky a podávejte je k plackám jen tak nebo přendejte do sáčku, ustřihněte mu rožek a dresinky na okonomiyaki nacákejte. Posypejte sezamem a odloženou jarní cibulkou a podávejte.
Jednodušší verze: Otáčení placek vyžaduje trochu cviku (nebo výpomoc talíře, na který ji z pánve sesunete a poté překlopíte zpátky), proto si klidně upečte více menších placiček – aspoň nebude tak úplně zřejmé, kolik jste jich snědli.
Tradičnější a masovější verze: Pokud jíte maso, hotovou placku podávejte posypanou ještě vločkami ze sušeného tuňáka bonito (katsuobushi), seženete je v asijských potravinách nebo třeba na Rohlíku. Do těsta se pak dají přidat i kousky vepřového, mořských plodů nebo třeba slaniny a dochutit ho vývarem dashi rozmíchaným v troše teplé vody. Kromě chilli se dá placka dochutit třeba zázvorem a přidat i další zelenina. Podobně si můžete vyhrát s tím, co na placky ještě naložíte navrch.