Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.
Kdo někdy navštívil Turecko, s velkou pravděpodobností natrefil na nenápadně klečící ženu u plotny, věnující se přípravě tradičních placek gözleme. Obratně a s naprosto jistými pohyby vyvalovala tenkou tyčí těsto na téměř průsvitné placky, které po naplnění stejně obratně prohazovala na plotně. Vypadalo to tak jednoduše, že? Přestože vám první pokusy nemusí jít tak skvěle od ruky, za moment zjistíte, jak jednoduché gözleme opravdu jsou. Ale nenechte se oklamat jednoduchostí – chutnají vážně skvěle. A to jak se sýrovou náplní s petrželkou, tak například se špenátem, masem nebo na sladko (proto se těsto nesolí).
Na 9 kusů potřebujete:
- 200 g hladké mouky + na podsypávání
- 140 ml vody
- Olej nebo rozpuštěné máslo na potírání
Na náplň:
- 200 g sýru feta nebo sýru balkánského typu
- Hrst nadrobno pokrájené petrželky
Postup
- Mouku nasypejte do mísy a zalijte vodou. Vařečkou promíchejte a poté překlopte na pomoučenou pracovní plochu. Začněte rukama vypracovávat pružné těsto. Podsypávejte lehce moukou – jen tolik, aby se vám nelepilo na prsty. Vzniklé těsto nechte v misce pod utěrkou odpočívat 20 až 30 minut.
- Z těsta nakrájejte 9 stejně velkých kousků a z každého uválejte kuličku. Jednu po druhé ji rozvalujte na důkladně pomoučené pracovní ploše na tenkou placku o průměru asi 21 cm. Pěkně pravidelného tvaru docílíte, když budete těsto vyvalovat od středu a dlaní si vždy placku trochu pootočíte. Po pár tazích válečkem zkontrolujte, zda je pod plackou dost mouky, aby se vám nepřichytila.
- Na polovinu placky rozprostřete trochu rozdrobeného nebo nastrouhaného sýru a nadrobno pokrájené petrželky. Přehněte volnou stranu přes náplň a dlaní umačkejte po celé ploše.
- Hotové půlměsíce opékejte na středně rozpálené nepřilnavé pánvi cca 2–3 minuty z každé strany. Stáhněte z pánve a z obou stran potřete olejem nebo rozpuštěným máslem.