Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikání jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.
Žádná složitá příprava, na tuhle omáčku vám stačí v troubě upéct zeleninu, přidat několik málo dalších surovin a rozmixovat. Výsledkem je sametově hebká krémová omáčka z čerstvých ingrediencí, kterou s přehledem stíháte i v pracovní dny.
Na 4 porce potřebujete:
- 5 červených paprik (600 g)
- 2 hrsti cherry rajčat (250 g)
- 4 stroužky česneku
- 6 lžic olivového oleje
- 2 lžíce balzamikového octa
- Hrst čerstvého nebo lžíce sušeného oregana
- Sůl & pepř
- 250 g mascarpone nebo ricotty
- Pořádná hrst čerstvé bazalky
- Pořádná hrst parmezánu
- 400 g semolinových těstovin
Postup
- Z paprik vyndejte jádřince a pokrájejte je na kousky o velikosti sousta. Rajčata rozpulte a spolu s paprikami a na plátky nakrájeným česnekem dejte do pekáče. Hojně zakapejte olivovým olejem, přidejte ocet, osolte, opepřete, posypejte oreganem a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C na asi 40 minut, až je zelenina měkká. V polovině pečení promíchejte.
- Když je zelenina skoro hotová, v hodně osolené vodě dejte dle návodu na obalu vařit těstoviny a nastrouhejte si parmezán nebo jiný tvrdý sýr (Pecorino Romano, Grana Padano, Gran Moravia).
- Celý obsah pekáče pak spolu s mascarpone, bazalkou a sýrem rozmixujte dohladka. Pokud nemáte moc výkonný mixér a v omáčce zůstaly kousky, ještě ji propasírujte přes síto. Bazalku můžete také nasekat a jídlo s ní na talíři jen posypat.
- Omáčku případně dochuťte a v hrnci smíchejte s horkými scezenými těstovinami.
Pro pikantnější omáčku: Spolu se zeleninou upečte i 2–3 pokrájené šalotky a dochuťte špetkou chilli vloček.
Pro veganskou verzi: Vynechejte mascarpone a sýr a na zjemnění použijte lahůdkové droždí, které má lehce sýrovou chuť, a přes noc namočené scezené kešu oříšky, které omáčce zase dodají krémovou strukturu.