Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Maxi žampiony se vznešeným názvem portobello unesou sice různé druhy náplní, ale v řadě případů si svou vznešenost ponechají bez ní. Nechte pro jednou portobello zahrát hlavní roli, kdy bude moct vyniknout jeho osobitá chuť a šťavnatost. Uvidíte, že to rozhodně nebude naposledy.

Charakteristická houbová chuť spolu s lehce pikantní marinádou jsou delikátní kombinace sama o sobě. Nicméně bylinkové pesto se sušenými rajčaty vymrští tento luxusní vegetariánský steak ještě o level výš. A paprikový bulgur, krom výživového hlediska, perfektně zapadne do této rozmanité mozaiky chutí. 

Na 2 porce portobello steaku potřebujete:

  • 2 žampiony portobello
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce worchesterové omáčky
  • 2 lžičky jablečného octa
  • 1 lžička uzené papriky
  • ½ lžičky mletého římského kmínu
  • ½ lžičky sušeného česneku
  • Špetka soli – ideálně uzené
  • Čerstvě mletý pepř

Na bylinkové pesto se sušenými rajčaty:

  • 20 g dýňových semínek
  • 10 g libečku – cca 2 lžíce nadrobno pokrájených listů
  • 5 g petrželky – cca 2 lžíce nadrobno pokrájené
  • 5 g bazalky – cca 5 větviček
  • 1 lžička lístků tymiánu
  • 1 lžička lístků oregana
  • 1 stroužek česneku
  • 30 g sušených rajčat naložených v oleji – 3 kousky
  • 100 g olivového oleje
  • Špetka soli

Na paprikový bulgur:

  • 2 červené papriky
  • 150 g bulguru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 banánové šalotky (nebo 1 větší cibule)
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička mletého sušeného zázvoru
  • Chilli
  • 2 lžičky najemno pokrájené petrželky
  • Sůl

Postup

  1. Připravte si marinádu na žampiony: promíchejte olivový olej, worchesterovou omáčku, ocet, uzenou papriku, římský kmín, česnek, špetku soli a pepře. Marinádou potřete klobouky žampionů z hladké strany a opatrně ji vetřete i do varhánků vespod. Nechte v lednici odpočívat.
  2. Připravte si pesto: Dýňová semínka nasekejte v robotu najemno. Ale ne na úplný prach, nechte drobné kousíčky, aby nebylo pesto příliš „pastovité“ a hutné. Semínka si dejte stranou.
  3. Do mixéru (nádoba se sekáčkem) vložte bylinky a na menší kusy nakrájený česnek. Zalijte polovinou, tedy 50 g olivového oleje, a rozsekejte najemno. Vzniklou směs promíchejte s dýňovými semínky. Sušená rajčata nakrájejte najemno a vmíchejte do pesta. Lehce osolte a dolijte zbytkem oleje. Skladujte v lednici. Pesto, které nespotřebujete, můžete zavřené ve skleničce uchovat v lednici asi týden. 
  4. Připravte si bulgur: papriky položte na plech a dejte péct do trouby na 220 °C. Pečte 15 až 20 minut, dokud se na paprikách neudělají černé puchýře. Poté je opatrně přendejte do mikrotenového sáčku a nechte alespoň 15 minut zapařit. Mezitím papriky i trochu vychladnou, ale dávejte pozor, protože uvnitř je stále horká pára. 
  5. Papriky oloupejte a osušte papírovou utěrkou. Nakrájejte na slabé nudličky.
  6. Bulgur uvařte doměkka. 
  7. Na pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje. Šalotky nebo cibuli nakrájejte nadrobno a osmahněte dozlatova. Přidejte najemno pokrájený česnek, sušený zázvor a najemno pokrájené chilli (podle chuti) a asi půl minuty míchejte na mírném plameni. Přidejte pečené papriky a míchejte další půl minuty. Nakonec vmíchejte uvařený bulgur a najemno pokrájenou petrželku. Podle chuti dosolte.
  8. Rozpalte gril. Portobello steaky opékejte cca 7 minut z obou stran. Na talíři nakrájejte na plátky – díky tomu se lépe uvolní šťáva a chutě se na talíři dokonale propojí. Přelijte pestem a podávejte s bulgurem.