Přijeli z různých koutů světa a do Česka přivezli kousek své kultury. Respektive své autentické gastroscény. Zde je přehled osmi delikátních mezinárodních pokrmů, které vás už s prvním soustem přenesou do cizích krajů.
Vaří kuchyni, která je jim vlastní, a nabízejí chuť Kazachstánu, Číny, Japonska, Mexika, Francie a mnohé další. Tyto autentické gastropodniky uspěly se svými tradičními pokrmy natolik, že se na ně čekají fronty až ven. Některé dokonce otevírají druhé pobočky.
Lasagne – Lasagneria (Itálie)
Fabrizia a Gabriel v roce 2017 otevřeli vůbec první lasagnerii v České republice. Pár původem z Říma dodržuje každý detail italských receptů tak, aby připravili ty nejlepší a nejautentičtější lasagne. Denně zde vše vyrábějí čerstvé a na ingrediencích si dávají záležet. Nepoužívají aditiva a veškeré suroviny jsou z ověřených zdrojů.
V bistru se snoubí dlouholetá tradice italských lasagní, novodobé trendy a sezonní nabídky. V zapékacích miskách jsou na výběr boloňské lasagne, pikantní Spicy lasagne, netradiční Carbolasagna či lasagne Amatriciana. Vegetariány potěší sýrové Quattro formaggi, lasagne s tradičním bazalkovým či červeným pestem, lasagne Bufalina s výtečnou buvolí mozzarellou, sýrovo-cuketové lasagne i veganské lasagne.
Těstoviny, ragú i skvostná bešamelová omáčka jsou samozřejmě připravované in-house. A jak tvrdí Fabrizia s Gabrielem: lasagne bez bešamelu jsou jako princ bez princezny.
Korunní 35, Praha 2 a Komunardů 26, Praha 7
Burrito – Chile y Limón (Mexiko)
Burrito, burrito, burritoooo. Je libo vepřové, kuřecí, hovězí, vegetariánské, nebo chilli con carne? Severomexičan Otoniel, původem z Monterrey, do Prahy přicestoval před devíti lety. Bistro Chile y Limón pak s přítelkyní Máriou na pražském Andělu otevřeli v lednu roku 2020. Tedy v době, která gastru ani trochu nepřála.
Sympatický autentický podnik to nicméně ustál. Vedle mexického jídla z kvalitních surovin se totiž pyšní i typickou mexickou pohostinností. Jejich vyhlášené burrito, pšeničná tortilla plněná rozličnou náplní, je pro gurmány i ve velikosti grande.
A proč vlastně název Chile y Limón? Podle majitelů jsou totiž štiplavé chilli papričky a šťavnatá limetka základem poctivé mexické kuchyně. Přesně takové, jakou chtějí být.
Lidická 313/33, Praha 5
Chačapuri – Baraqa (Gruzie)
Gruzínská restaurace v srdci pražského Starého Města nabízí autentickou kuchyni spárovanou s kvalitními víny. Baraqa je přesně ono „go-to“, pokud milovník jídla touží po ochutnání legendárního gruzínského chačapuri. Tedy pokrmu z kynutého těsta s lahodnou náplní, kterou tvoří opulentní množství rozpečeného sýra na mnoho způsobů. Vše je připravené z nejčerstvějších surovin a s dotykem gruzínského koření.
Nejznámější je typ acharuli – těsto ve tvaru gondoly naplněné sýrem s volským okem uprostřed. Naproti tomu megrelské chačapuri má kulatý tvar a je s rozpečeným sýrem uvnitř i nahoře a v případě imeretského chačapuri se zase střídají vrstvy – jednou sýr, jednou pečivo a tak stále dokola.
Útulná restaurace s vřelou gruzínskou pohostinností navíc večer co večer láká na tradiční živou hudbu a vybízí i k tanci, který má svým temperamentem návštěvníky přenést až do kavkazských hor.
Kozí 915/7, Praha 1
Palačinky fuwa fuwa – Funwari (Japonsko)
Slovo „funwari“ v japonštině znamená nadýchané, vzdušné, jemné. A přesně takové jediné japonské palačinky v Praze jsou. A jsou navíc tak vyhlášené, že se na ně stojí fronty i ven z tematicky dekorovaného bistra. Každý je prý chce ochutnat a ten, kdo jednou ochutná, se vrací.
Texturou patří palačinky fuwa fuwa někam mezi suflé a tradiční českou palačinku. Jsou hebké a jemné, a to díky do sněhu vyšlehaným bílkům i velmi pomalé přípravě při nízkých teplotách.
Polevy a zdobení, které si zákazníci mohou vybrat, jsou matcha, čerstvé ovoce, oříšková čokoláda, mango, tapioka. Japonská palačinkárna otevřela v květnu roku 2022 a má v Praze tak nebývalý úspěch, že majitelé v říjnu 2023 otevřeli i druhou pobočku.
Slavíkova 18, Praha 3
+ Chopinova 6, Praha 2
Boldrup manta – Rafariz (Kazachstán)
Ujgurští bratři Rafkat a Rizajdin, odtud tedy název restaurace, do Česka v roce 2000 přišli z Kazachstánu a s sebou přivezli své kulinářské umění. Ručně vyrábějí domácí, nekonečně dlouhé nudle i masové knedlíčky. Těžko vybrat jen jedno „signature dish“ jejich restaurace.
Chuťové pohárky návštěvníků však rozhodně nesmí minout pro Ujgury typické boldrup manta. Tedy kynuté taštičky plněné hovězím masem a dušené na páře. Skvostně vypadající bochánky překvapí pestrou a neopakovatelnou škálou chutí. Přesně takovou, kvůli které se za bratry Rafem a Rizem do Tábora vydávají milovníci jídla z celé republiky.
Pražská 231/3, Tábor
Nudle xiao mian – Chi Xiao Mian bistro (Čína)
Majitelka Wen vyměnila práci v korporátu za kreativitu a autenticitu. Zaměřila se na nudle xiao mian a dokazuje, že čínské gastro znamená gurmánství a luxus. Žena původem z jihozápadu komunistické země, z města Čchung-čching, věří, že pokrmy rodného města může oslovit široké spektrum návštěvníků. Podle Wen tradiční čínská kuchyně nasytí tělo i duši.
„V Čchung-čchingu jíme nudle denně, je to něco jako pro Evropany pití kávy, je to tak trochu závislost,“ říká. Nudle bývají doplněny až o patnáct ingrediencí, většina z nich je pro autenticitu dovážena přímo z Číny.
Dokonce i veškeré nádobí je ze značkové porcelánky v Číně. Se svým bistrem Wen uspěla tak, že ani během všedního dne téměř není možné najít místo k sezení bez rezervace.
Laubova 1659/2, Praha 3
Plov – Tamanno (Uzbekistán)
Staré uzbecké přísloví praví: „Máš-li peníze, pak jez plov, nemáš-li peníze, tím více jez plov.“ Ať už to znamená, co chce, ten, kdo neokusí plov z restaurace Tamanno, jako by ani nebyl. Plov je pro orientální kuchyni, a pro Uzbekistán speciálně, typický. Jinými slovy, plov je pro Uzbeky něco jako těstoviny pro Italy.
Dušená dlouhozrnná rýže s jehněčím, hovězím či telecím masem je zamíchána s podušenou mrkví a cibulí, okořeněna tradiční směsí koření a dekorována pečeným česnekem. Plov je dále podáván se salátem z rajčat, okurky a cibule. Jeho příprava zabere okolo dvou a půl hodiny. Dle tradice by měl být připravován v kotli, to ostatně dodržuje i restaurace Tamanno.
Hartigova 945/75, Praha 3
Millefeuilles – Au Gourmand (Francie)
Francouzská rodinná cukrárna a pekárna byla v historickém centru Prahy založena v roce 2000. Pečivo, dorty a zákusky jsou připravovány dle tradičních francouzských receptur a z nejčerstvějších surovin. Šéfkuchař Jean Philippe Roubatcheffe nastavil laťku vysoko a Au Gourmand si ji hrdě drží.
Mezi francouzskými specialitami je třeba ochutnat millefeuilles. V překladu to znamená tisíc lístků. Jedná se totiž o dezert z listového těsta v kombinaci s lahodným krémem.
První zmínka o millefeuilles se datuje až do 16. století a o jeho slávu se postaral věhlasný šéfkuchař Marie-Antoine Carême, žijící na přelomu 18. a 19. století. V dnešní době si millefeuilles mnozí šéfkuchaři obměňují různými variacemi krému a doplňují je například jahodami či malinami.
Dlouhá 10, Praha 1