Mák s tvarohem nebo mák s povidly? Pro ty, co se těžko rozhodují, která kombinace chutná lépe, vznikl makovec prošívaný oběma druhy náplní. Výsledek? Jak jinak než famózní.

Ať je moderní cukrařina a pekařina kdovíjak sofistikovaná, retro dezerty budou mít v našich kuchyních stále svoje místo jisté. Kdo by odolal takovému sypanému koláči s tvarohem, voňavému závinu, prošívané dece či makovci?

Pokud jste milovníkem právě makových moučníků, možná vás často přepadá dilema, jestli při přípravě víkendového zákusku zkombinovat mák s tvarohem, nebo s povidly. Jedna varianta je lepší než druhá. Třetí možnost bude ale ta nejlepší – kombinace máku, tvarohu a povidel vyřeší vaše dilema a náramně si pochutnáte. Pro extra příležitosti pak vyzkoušejte bohatě obložený koláč štědrák, který navíc přidává ještě rumové ořechy.

info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Prošívaná deka: makový koláč na plech s tvarohem a povidly

Na větší plech potřebujete:

  • 2 vejce
  • 220 g cukru krupice
  • 340 g polohrubé mouky
  • 100 g mletého máku
  • 1 sáček kypřicího prášku do pečiva
  • Špetka soli
  • Nastrouhaná kůra z ½ citronu (lze vynechat)
  • 230 ml mléka
  • 100 g oleje
  • Máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu
  • Moučkový cukr na posypání

Náplň:

  • 250 g tučného nebo polotučného tvarohu
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžíce vanilkového pudinku
  • 250 g povidel
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Postup

  1. Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny. Než se pěna vyšlehá, smíchejte ve vedlejší míse mouku s mákem, kypřicím práškem, špetkou soli a nastrouhanou citronovou kůrou.
  2. K vyšlehané vaječné pěně přilijte mléko a olej, vsypte směs suchých ingrediencí a dobře promíchejte, aby se ingredience důkladně propojily.
  3. Hluboký plech vytřete máslem a vysypejte hrubou moukou. Těsto přelijte do plechu a rozetřete do rovnoměrně silné vrstvy.
  4. Tvaroh prošlehejte se žloutkem, moučkovým cukrem a pudinkem. Přendejte do zdobicího cukrářského sáčku. I povidla přendejte do sáčku. U obou ustříhněte roh a pak stříkejte rovné pruhy náplně do těsta. Nejdříve jednou náplní přejeďte šikmo jedním směrem, poté křížem naneste pruhy druhé náplně. Zbylou náplní můžete vytvořit kaňky v prostoru mezi pruhy.
  5. Pečte při 180 °C 30 až 35 minut. Po upečení nechte vychladnout a poté poprašte moučkovým cukrem.
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová