Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Proč je na menu téměř každé restaurace? Protože je prostě dobrý! Caesar salát s pikantní zálivkou, křupavými krutony, parmezánem a ve zprzněné (ale chutné!) verzi ještě se šťavnatým kuřetem a slaninou je jídlo, kterým urazíte málokoho. Údajně ho vynalezl americký restauratér Caesar Cardini ve chvíli, kdy potřeboval servírovat hostům, ale neměl po ruce téměř žádné suroviny. Ať už se budete držet původního receptu (o kterém se občas tvrdí, že beztak neobsahoval ani ančovičky a naopak ho doplňovala vejce), nebo si dáte, řekněme, proteinovou verzi, rozhodně si pochutnáte.

Klasický Caesar salát s krutony & verze s kuřetem a slaninou

Na 4 porce potřebujete:

  • 1 velký římský salát nebo 3 salátová srdíčka
  • Hobliny parmezánu

Na krutony:

  • 2 až 3 hrnky natrhaného bílého pečiva (ciabatta či světlá bageta)
  • Olivový olej

Na dresink:

  • 1 stroužek česneku
  • 6 filátek ančoviček
  • Sůl & pepř
  • 2 žloutky
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • Několik kapek worcesteru
  • 10 lžic oleje (nejlépe 2 lžíce olivového a 8 slunečnicového)
  • 3 lžíce jemně strouhaného parmezánu

Na masovou verzi:

  • 8 plátků slaniny
  • 1 kuřecí prsa
  • 1 lžička grilovacího koření
  • 2 lžičky sójové omáčky
  • 2 lžíce oleje

Postup

  1. Salát omyjte, osušte nebo nechte oschnout a buď natrhejte na kousky o velikosti sousta (to je praktičtější), nebo nechte listy vcelku (to je estetičtější).
  2. Pečivo použijte klidně i to den dva staré (tradičně se dává ciabatty nebo bílá bageta, ale pochutnáte si i s celozrnnou houskou či kváskovým chlebem). Natrhejte ho na kousky, na plechu promněte s olivovým olejem a pečte asi 10 minut při 200 °C do světle zlatova. Já krutony před pečením ráda posypu trochou sušeného česneku nebo promnu s čerstvým prolisovaným česnekem.
  3. Všechny suroviny na zálivku kromě oleje a sýru rozmixujte nebo utřete. Se solí opatrně, slané jsou i ančovičky a parmezán, zato s čerstvě mletým pepřem nemusíte šetřit.  Za stálého šlehání (poctivky použijí metlu, my ostatní klidně tyčový mixér) přilévejte olej, a když zálivka zemulguje, vmíchejte sýr. Dresink by měl být dost výrazný, proto ho ochutnejte a případně dolaďte.
  4. Pro verzi s masem je dobré nechat kuře alespoň na 30 minut (nebo ještě lépe přes noc) marinovat, aby nebylo suché. Prsa rozřízněte na menší plátky (lépe se tak propečou) a naložte do směsi koření, sójové omáčky a oleje. Na kontaktním grilu nebo grilovací pánvi je pak z obou stran opečte dozlatova a až těsně před podáváním pokrájejte kolmo na vlákna na plátky. Slaninu nasucho opečte do křupava.
  5. Salát smíchejte s dresinkem a posypejte krutony, hoblinky parmezánu a čerstvě mletým pepřem, případně obložte kuřetem a slaninou a podávejte.