Asi vám nemusím připomínat, že želatina je dobrá na klouby, tvaroh plný vápníku na kosti a jahody zase dodávají tolik potřebné vitaminy. Pokud vás zdravověda nechává chladnými, možná vás k přípravě nepečeného jahodového dortu naláká spíš jeho jemná chuť, křupavý sušenkový korpus a snadná příprava bez pečení.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Jahodový dort bez pečení, s tvarohem a sušenkami

Na korpus o průměru 20 až 22 cm potřebujete:

  • 240 g kakaových sušenek s kokosem (např. Koka)
  • 80 g másla

Na náplň:

  • 400 g zralých jahod + další na ozdobu
  • 120 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • Špetka soli
  • 2 vaničky tučného tvarohu (celkem 500 g)
  • 1 kelímek crème fraîche nebo kysané smetany (200 g)
  • 1 malý bio citron
  • 12 plátků želatiny
  • 1 krabička smetany ke šlehání (250 ml)
  • 1 lžíce moučkového cukru
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Na dno dortové formy s odnímatelnými okraji skřípněte arch pečicího papíru a boky zlehka vymažte máslem. Sušenky rozmixujte nebo nadrťte, smíchejte s rozpuštěným máslem a lžící či rukama natlačte na dno formy. Odložte do lednice, než si připravíte zbytek.
  2. Jahody omyjte, pokrájejte na menší kusy a spolu s oběma cukry a solí rozmixujte. Pokud není směs dokonale hladká, můžete ji ještě propasírovat (zbylou dužinu si dejte třeba do ovesné kaše). Tvaroh prošlehejte s crème fraîche a citronovou kůrou (strouhejte jen její žlutou část) a šťávou.
  3. Do rendlíku vložte plátky želatiny, zalijte trochou jahodového pyré a nechte 10 minut nabobtnat. Mezitím dotuha ušlehejte smetanu, část přijde do krému, zbytek na ozdobu. Za častého míchání pak želatinu zahřejte do rozpuštění, nesmí se ovšem vařit! Pomalu přidejte zbylé pyré a vše pak vmíchejte k tvarohu. Opatrně zapracujte dvě třetiny šlehačky, zbytek šlehačky oslaďte trochou moučkového cukru a schovejte zatím do lednice.
  4. Jahodovou směs ochutnejte a podle sladkosti jahod případně ještě doslaďte nebo dolaďte trochou vanilky. Krém nalijte na sušenkový základ a koláč nechte v lednici do druhého dne zatuhnout. Nožem ohřátým v horké vodě pak obkružte jeho boky, odstraňte formu a pomocí cukrářského sáčku ozdobte zbylou smetanou a čerstvými jahodami. Krájejte opět zahřátým nožem.
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Tip: Koláč je nejlepší z lehce přezrálých jahod, pokud máte zatím jahody dovážené a ne tak výrazné, můžete chuť a vůni náplně zvýraznit hrstí rozmixovaných lyofilizovaných jahod.