Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikání jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci ForbesLife. Život je bohatý.
Kdo se někdy pustil do domácí výroby sushi, už asi tuší, že to není zrovna záležitostí půlhodinky. My proto fandíme spíše rychloverzi v podobě sendvičů onigirazu, které jsou na přípravu mnohem jednodušší a poslouží i jako super oběd do krabičky nebo fancy svačina na výlet (jen pak raději zvažte použití syrových ryb). Naplnit je můžete i naprosto nejaponskými ingrediencemi, jako jsou vařená řepa, zbytky grilovaného kuřete nebo marinované ředkvičky, a dát si je ve veganské nebo naopak masové verzi.
Na pět až šest sendvičů:
- 1 hrnek sushi rýže (230 ml)
- 1 hrnek vody
- 40 ml rýžového octa
- 10 g soli
- 20 g cukru krupice
- 5 až 6 plátků řasy nori
Na nakládané ředkvičky:
- 1 svazek ředkviček
- 1 lžíce cukru
- ½ lžičky soli
- 3 lžíce rýžového octa
- ⅓ hrnku teplé vody
Z bílkovin:
- Čerstvá, uzená nebo konzervovaná ryba
- Marinované tofu
- Smažený tempeh
- Omeleta
- Šunka & sýr
- Zbytky pečeného masa
Ze zeleniny:
- Předvařená řepa
- Strouhaná mrkev
- Avokádo pokapané citronem
- Špenát, okurka či salát
Dále:
- Majonéza
- Wasabi
- Sriracha
- Sójová omáčka
- Sezam
Postup
- Rýži několikrát propláchněte a uvařte dle návodu na obalu, většinou se udává ji 15 minut povařit ve stejném množství neosolené vody a poté nechat 10 minut pod pokličkou dojít. Pak do ní vmíchejte sůl a cukr rozpuštěné v zahřátém octě a nechte vychladnout.
- Ředkvičky nakrájejte na tenké plátky a v zavařovací sklenici promíchejte s octem, solí, cukrem a vodou. Nechte alespoň 30 minut, ale klidně i tři dny marinovat. V lednici pak vydrží asi týden.
- Řasu položte hladkou lesklou stranou dolů na plát potravinářské fólie nebo pečicího papíru a jako na fotce na ní navlhčenýma rukama vytvořte čtvereček z rýže. Obložte vybranou bílkovinou (pokud si sendvič chystáte jako svačinu nebo oběd ven, raději než po syrové rybě sáhněte po té uzené či z plechovky) a zeleninou, promažte tenkou vrstvou majonézy a případně wasabi, překryjte další vrstvou rýže a rohy řasy přehněte přes náplň jako psaníčko. Pevně ho zabalte do fólie, nechte chvilku změknout a můžete podávat.
- Praktičtější na jedení je nechat balíčky vcelku, ale ruku na srdce, mnohem efektněji vypadají rozkrojené, pokapané majonézou s trochou srirachy a posypané sezamem.