Nemusíte být zrovna zarytým odpůrcem vaření, aby vás při sledování toho, jak výsledek vaší několikahodinové snahy v kuchyni mizí během několika málo minut v útrobách strávníků, přepadaly pocity určité marnosti. Zefektivněte proto své vaření a naučte se vařit cílené přebytky!
Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová
Jsou jídla, která se zkrátka vyplatí uvařit ve větším množství a ušetřit si tím čas, energii i peníze. Co nesníte, jednoduše zamrazíte nebo uchováte ve sklenici v lednici a kdykoli tak máte po ruce kvalitní domácí jídlo bez nutnosti použití polotovarů.
Já se naučila ekonomizovat vaření hlavně kvůli dětem, které hodinám v kuchyni úplně nepřejí, ale zároveň je nechci krmit jen prefabrikovanými potravinami (přestože by je suché těstoviny, párky nebo rybí prsty potěšily pravděpodobně mnohem víc).
Jednoduše řečeno, vše, co se vaří nebo peče dlouho, má smysl připravit ve větším množství. Ještě vroucí jídlo i s tekutinou pak přemístěte do dobře vyčištěné zavařovací sklenice, ihned zavíčkujte a nechte vychladnout. Víčko by se mělo přicucnout jako při zavařování, díky tomu vám jídlo v lednici vydrží s přehledem dva týdny. Ještě déle pak v mrazáku, kam naopak ukládejte pokrmy dobře vychladlé.
Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová
Tažený vývar na chřipku i kocovinu
Kdykoli se pustíte do poctivého vývaru, uvařte ho tolik, jak máte velký hrnec, ideálně ten pomalý. Vývar, který nespotřebujete, pak rozdělte do vyčištěných sklenic a uchovejte jako základ pro další polévky, omáčky nebo záchranu do mrazáku při nachlazení či kocovině, chutná ale i jen tak z hrníčku k snídani nebo jako životabudič kdykoli během dne. U nás najdete recept na poctivý hovězí, slepičí, morkový, kuřecí i zeleninový vývar.
Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová
Trhané maso do tortill i burgerů
Šťavnatá trhaná masa jsou moje oblíbená volba, když mám vařit pro větší počet lidí. Stačí k nim dokoupit (nebo upéct) dobré housky či tortilly, pokrájet zeleninu a nachystat omáčky a každý si pak připraví sendvič dle svého gusta. Trhané maso je ale výborné i do zapečených sendvičů, těstovin nebo jen tak se salátem. Nachystaný pro vás mám recept na trhané vepřové, uzené, kuřecí, hovězí i kachní maso, takže můžete pokaždé večeřet jiné.
Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič
Boloňská omáčka nejen pro vybíravé děti
To nejlepší boloňské ragú se vaří i několik hodin a kromě klasiky s těstovinami ho využijete také do lasagní nebo s ním naplníte pečené brambory. Za krizových večerů stačí dát rozmrazit várku omáčky z mrazáku, uvařit špagety a nastrouhat sýr a do patnácti minut jíte!
Když trochu přimhouříte oči, omáčku můžete doladit trochou mletého římského kmínu, chilli a několika kostičkami čokolády, prohřát v ní sterilované fazole (klidně i v kombu s kukuřicí) a boloňskou tak vmžiku přetvořit v poevropštělé chilli con carne. Recept na tu nejlepší boloňskou omáčku i baby friendly verzi pro vybíravé děti najdete samozřejmě u nás.
Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič
Chilli con carne s texaským žárem
Pokud se vám snaha o přípravu chilli con carne z boloňské nepozdává, uvařte si raději autentické texaské chilli con carne z hovězího a fazolí. Část opět zamrazte či zakonzervujte do sklenic (vizte výše) a ve chvílích potřeby servírujte s chlebem, bramborami, rýží či tortillami. Nebo vyzkoušejte ultimátní prasárničku chilli dogs s čedarem, jalapeño a párkem!
Ten nejlepší guláš
Hodně slz u krájení cibule, dlouhé vaření, ale dokonalý výsledek. Guláše nikdy není „moc“, proto se hecněte a uvařte ho raději z minimálně dvojnásobné dávky. Až pojedete na víkend na hory nebo budete mít po jarní procházce chuť na něco poctivého, bude se vám sklenice s dokonalým hovězím gulášem hodit.
Recept na ten nejlepší hovězí guláš najdete tady, a jak uvařit dokonalý zvěřinový guláš s červeným vínem, se zase dozvíte tu. Jako příloha postačí dobrý chleba, ale uvařit můžete i jednoduché hrnkové knedlíky.
Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová