Slyšeli jste někdy o „matpakke“? Jde o klasický oběd, který si většina Norů nosí do práce. Tradice, která se dodnes v Norsku drží, má své kořeny už ve třicátých letech, kdy na tom země nebyla dvakrát dobře.
V čem spočívá jeho kouzlo?
Je jednoduchý, ne zas tak dobrý a má jen jediný úkol – svého majitele nasytit. Nic víc, nic míň. „Matpakke“ představuje pro většinu Norů vrstvený chléb s máslem, sýrem, šunkou nebo rybí pomazánkou. A to je vše.
„V Norsku se nemáte na oběd těšit. Má být snadný jak na přípravu, tak na přenos. To samé by se mělo týkat i jedení. Mělo by to vlastně být zklamání,“ tvrdí Ronald Sagatun, který tvoří propagační videa o této severské zemi. Hlavním důvodem je podle něj to, že v práci se má hlavně pracovat.
Možná si říkáte, že jednoduché a doma připravované obědy nejsou nic pro vás. Tady je minimálně pět věcí, které byste měli vzít v potaz a kterými byste se měli inspirovat.
Více času na práci
Kolik času vám většinou zabere obědová pauza? Hodinu? Tak to máte štěstí. Norové mají přísnější pracovní podmínky a na polední pauzu mají vyhrazeno většinou jen třicet minut. Výhoda? Mají jedny z nejkratších pracovních týdnů a patří mezi nejproduktivnější národy na světě.
Božský klid
S tím souvisí i to, že díky obědu z domova budete mít v práci chvilku klid. Všichni kolegové totiž odejdou na oběd a v kanceláři bude konečně trochu ticha. A to za těch deset minut, které věnujete ráno přípravě, určitě stojí, ne?
Méně rozhodování
Víte, že čím více rozhodnutí musíte denně udělat, tím unavenější a vyčerpanější jste? Zní to logicky, že? Tak si jedno rozhodnutí – co si dáte k obědu – odpusťte. Uvidíte, že se v práci budete věnovat důležitějším věcem než tomu, jaký podnik navštívíte tentokrát. Podobná strategie (i když s oblékáním) se osvědčila třeba Marku Zuckerbergovi nebo Baracku Obamovi.
Rutina jako základ
Chcete být produktivní a mít zvládnutý time management? Rutina se ukazuje jako to nejlepší řešení. Pokud budete mít jasně stanoveno, co si dáte k obědu a v kolik, budete méně ve stresu a budete připraveni toho více udělat. Jakmile si totiž zvyknete na pevný řád a režim, budete od práce méně odbíhat.
Je to levné!
Ať už si uděláte chleba po vzoru Norů, kuskus, těstoviny, nebo cokoli jiného, výrazně ušetříte. A to se alespoň jednou za čas vyplatí. Peníze, které normálně necháváte v práci za obědy, si tak můžete šetřit třeba na lepší večeře, které si stoprocentně užijete více.
Jde o to, uvědomit si, že chození na oběd v práci nás občas stojí více času, než je třeba. A že si ho někdy, čas od času, můžeme ušetřit právě tím, že si ho připravíme doma.