Tato severská vánoční specialita z rýže a mandlí s výbornou višňovou omáčkou se podává po štědrovečerní večeři a je s ní spojen tradiční rituál, kdy se do mísy s risalamande zamíchá jedna celá mandle a ten, kdo ji sní, získá drobnou odměnu. Takto to mají v Dánsku a Norsku. Ve Švédsku se zase traduje, že kdo najde celou mandličku, do roka se ožení či vdá (Pamatujete? Zmiňuje to i Astrid Lindgrenová v Dětech z Bullerbynu). Ve Finsku pak například věří, že dotyčný bude mít celý rok štěstí.
Risalamande: rýžová kaše s višňovou omáčkou
Na 4 porce potřebujete:
- 400 ml mléka
- 50 g cukru krupice
- špetka soli
- 125 g rýže arborio
- ⅓ vanilkového lusku
- 2 lžíce likéru Amaretto
- 50 g sekaných mandlí
- 200 g smetany 40% smetany ke šlehání
- 1 lžíce vanilkového cukru
Na višňovou omáčku:
- 200 g mražených višní
- cca 30 ml vody + 30 ml do škrobu
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
Postup
- Do hrnce dejte vařit mléko s cukrem, solí a rýží arborio (tu neproplachujte!). Třetinu vanilkového lusku podélně rozkrojte a vyškrábněte z něj semínka, ty přidejte do mléka s rýží. Zbytek lusku můžete dát do hrnce vařit také nebo použít k ovonění cukru v dóze. Když se obsah hrnce začne vařit, přiklopte ho a vařte na mírném ohni asi 20 až 30 minut, dokud rýže nezměkne, občas zamíchejte ode dna.
- Poté z mléčné rýže vyndejte vanilkový lusk a přidejte likér Amaretto, sekané mandle a jednu mandli celou. Kaši nechte zcela zchladnout.
- Mezitím si připravte višňovou omáčku. Do malého hrnce nalijte asi 30 ml vody, přidejte vypeckované mražené višně a lžíci cukru. Dejte vařit asi na 4 minuty. V malé misce smíchejte lžíci škrobu s trochou studené vody. Tuto směs nyní nalijte do vroucí višňové omáčky, provařením lehce zhoustne. Omáčku dejte stranou.
- V míse vyšlehejte tučnou smetanu s vanilkovým cukrem. Vzniklou šlehačku nyní jemně vmíchejte do studené rýžové kaše.
- Risalamande rozdělte do misek či skleniček a před podáváním ji polijte teplou či studenou višňovou omáčkou.