Tato severská vánoční specialita z rýže a mandlí s výbornou višňovou omáčkou se podává po štědrovečerní večeři a je s ní spojen tradiční rituál, kdy se do mísy s risalamande zamíchá jedna celá mandle a ten, kdo ji sní, získá drobnou odměnu. Takto to mají v Dánsku a Norsku. Ve Švédsku se zase traduje, že kdo najde celou mandličku, do roka se ožení či vdá (Pamatujete? Zmiňuje to i Astrid Lindgrenová v Dětech z Bullerbynu). Ve Finsku pak například věří, že dotyčný bude mít celý rok štěstí.

Risalamande: rýžová kaše s višňovou omáčkou

Na 4 porce potřebujete:

  • 400 ml mléka
  • 50 g cukru krupice
  • špetka soli
  • 125 g rýže arborio
  • ⅓ vanilkového lusku
  • 2 lžíce likéru Amaretto
  • 50 g sekaných mandlí
  • 200 g smetany 40% smetany ke šlehání
  • 1 lžíce vanilkového cukru

Na višňovou omáčku:

  • 200 g mražených višní
  • cca 30 ml vody + 30 ml do škrobu
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu

Postup

  1. Do hrnce dejte vařit mléko s cukrem, solí a rýží arborio (tu neproplachujte!). Třetinu vanilkového lusku podélně rozkrojte a vyškrábněte z něj semínka, ty přidejte do mléka s rýží. Zbytek lusku můžete dát do hrnce vařit také nebo použít k ovonění cukru v dóze. Když se obsah hrnce začne vařit, přiklopte ho a vařte na mírném ohni asi 20 až 30 minut, dokud rýže nezměkne, občas zamíchejte ode dna. 
  2. Poté z mléčné rýže vyndejte vanilkový lusk a přidejte likér Amaretto, sekané mandle a jednu mandli celou. Kaši nechte zcela zchladnout. 
  3. Mezitím si připravte višňovou omáčku. Do malého hrnce nalijte asi 30 ml vody, přidejte vypeckované mražené višně a lžíci cukru. Dejte vařit asi na 4 minuty. V malé misce smíchejte lžíci škrobu s trochou studené vody. Tuto směs nyní nalijte do vroucí višňové omáčky, provařením lehce zhoustne. Omáčku dejte stranou.
  4. V míse vyšlehejte tučnou smetanu s vanilkovým cukrem. Vzniklou šlehačku nyní jemně vmíchejte do studené rýžové kaše. 
  5. Risalamande rozdělte do misek či skleniček a před podáváním ji polijte teplou či studenou višňovou omáčkou.