Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikání jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci ForbesLife. Život je bohatý.
Trend návratu k poctivým dezertům vonících po másle a rumu (a hystericky se nevyhýbajících bílé mouce a cukru) je sympatický a načasování pečení až na konec plavkové sezony zase moudré. Správné kynuté koláče dostanou výrazně větší vrstvu náplně než těsta, navrch křupavou drobenku a při dokončení ještě poctivou dávku rumového másla. Do pečení se ovšem pusťte jen na vlastní nebezpečí, mizí až nepříjemně rychle!
Na asi 16 koláčů potřebujete:
- 500 g hladké mouky
- 80 g cukru krupice
- 30 g čerstvého droždí
- 150 ml vlažného mléka
- 1 vejce
- Kůra z 1 citronu
- 1 špetka soli
- 200 g rozpuštěného másla
Na tvaroh a náplň:
- 500 g tučného tvarohu v alobalu
- 60 g cukru krupice
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 vejce
- Čerstvé či mražené ovoce
Na drobenku:
- 60 g másla
- 60 g cukru krupice
- 120 g hrubé či polohrubé mouky
Na rumové máslo:
- 100 ml rumu (klidně tuzemáku)
- 100 g másla
- moučkový cukr na posypání
Postup
- Do mísy nebo robota si odvažte prosátou mouku a cukr. Droždí rozmíchejte se lžící cukru a dvěma lžícemi mouky z mísy, přidejte polovinu vlažného mléka a nechte v teple 10 minut vzejít. Výborně to jde v lehce vyhřáté (a už vypnuté!) troubě.
- Mezitím k mouce přidejte zbylé mléko, vejce, citronovou kůru (jen její žlutou část, bílá je hořká), sůl a rozpuštěné máslo. Vmíchejte vzešlý kvásek a rukama nebo v robotu s hnětacími háky 10 minut propracovávejte na hladké těsto. Přikryjte ho utěrkou a nechte hodinu v teple kynout. V polovině těsto znovu trochu propracujte.
- Tvaroh smíchejte s cukrem, vanilkou a vejcem. Nejlepší je tvaroh v kostce, protože hezky drží – ten ve vaničce je lepší nechat předem asi půl hodiny přes utěrku vykapat, aby netekl. Ovoce omyjte a pokrájejte. Já dala meruňky, blumy a maliny, ale hodí se i hrušky, borůvky, směs lesního ovoce a další (klidně mražené) druhy. Změklé máslo, cukr a mouku propracujte na drobenku, přidat můžete i špetku skořice.
- Z vykynutého těsta tvarujte asi 50 g kuličky, které rovnou na pomaštěném plechu zploštěte dnem plecháčku obaleného v utěrce. Stačí, když zbudou jen asi 5 mm okraje. Nebo těsto rozválejte a kolečka z něj vykrajujte. Potřete je lžící tvarohu, obložte ovocem a drobenkou, nechte ještě 15 až 30 minut vykynout a poté pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 minut dozlatova.
- Ihned po vytažení z trouby koláče pořádně pokropte máslem rozpuštěným s rumem. Tento krok určitě nevynechejte, protože právě rumové máslo jim dodá onu pověstnou chuť a vůni! Pokud chcete koláče cukrovat, dělejte to až po vychladnutí.