Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.
Ve Vídni jej Rakušané povýšili na noblesní dezert, ale jeho původ lze hledat již u přípravy sladké orientální baklavy. Řeč je o svátečním jablečném závinu. K dokonalému výsledku vás dovede nejen lahodné těsto, ale také výběr správné odrůdy jablek. Pro přípravu závinu nebo štrúdlu je nejlepší zvolit pevné a nakyslé odrůdy jako například Granny Smith nebo Jonagold.
Díky obsahu lepku v mouce, ke které se postupně přilévá teplá voda, se s těstem dobře pracuje. Nahřátí těsta pod hrncem během jeho odpočinku způsobí uvolnění lepku a bude se pak hezky tvarovat a vytahovat. Nemusíte se tak přípravy taženého těsta vůbec obávat. Uvidíte sami, jak snadno se s ním pracuje.
Na 2 záviny potřebujete:
- 260 g hladké mouky
- špetku soli
- 1 vejce
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- ½ lžičky octa
- 100 ml teplé vody
Na náplň:
- 1 kg kyselejších jablek
- pár kapek citronové šťávy
- 40 g skořicového cukru
- 80 g velkoplodé klikvy nebo rozinek
- 5 lžic rumu
- 70 g vlašských ořechů
- 80 g rozpuštěného másla na potírání
- 80 g mletých vlašských ořechů
- moučkový cukr na posypání
Postup
- Troubu rozehřejte na 100 °C a vložte do ní nahřát velký hrnec, kterým pak přikryjete těsto. Ve velké míse smíchejte mouku se špetkou soli, přidejte vejce, olej a ocet. Vše promíchejte a pak postupně přilévejte vodu. Pokud by se vám zdálo těsto moc hutné, přidejte ještě trošku vody nebo naopak přisypejte lehce mouky, pokud by bylo moc řídké. Z uvedeného poměru byste však měli rukama vypracovat opravdu krásně hladký nelepivý bochánek. Těsto položte na velký talíř nebo tác, přikryjte jej nahřátým hrncem a nechte 30 až 60 minut odpočinout.
- Mezitím si připravte všechny ostatní ingredience, kterými budete těsto plnit. Jablka umyjte, oloupejte a zbavte jádřinců. Nakrájejte je na tenké plátky a zakápněte citronovou šťávou, aby tolik nezhnědla. Můžete je nastrouhat i nahrubo na struhadle, ale pustí zbytečně více šťávy, kterou stejně nakonec budete slévat. Jablka ochuťte skořicovým cukrem (množství případně upravte dle vlastních preferencí), přidejte klikvu nebo rozinky předem namočené v rumu a nahrubo nasekané vlašské ořechy. Netřeba zmiňovat, že klikvu i ořechy můžete vynechat. Závin děláte (pravděpodobně) pro sebe a své nejbližší, proto do něj dejte to, co máte nejraději.
- Na pracovní ploše na sebe vyskládejte několik plechů nebo velkých prkýnek. Vytvoříte si tak praktický podstavec, na kterém se vám bude s těstem dobře pracovat. Navrch rozprostřete velkou utěrku a posypejte ji moukou. Odklopte hrnec a odkrojte polovinu těsta na první nohavici. Zbylé těsto zatím ještě zakryjte. Těsto položte na pomoučenou utěrku a lehce válečkem rozválejte, stačí opravdu jen trochu. Pak ho vezměte do pomoučených rukou a opatrně si ho přendávejte z jednoho hřbetu ruky na druhý. Těsto se bude zvětšovat a natahovat. Jakmile bude dostatečně velké, a už se s ním nebude v rukách dobře pracovat, položte jej na utěrku a roztahejte po celé ploše. Těsto jednoduše zachytněte za všechny čtyři rohy podstavce a dorovnejte. Přes těsto by měla prosvítat utěrka, jak bude průhledné.
- Roztahané těsto pocákejte rozpuštěným máslem a na třetinu blíže k sobě naneste polovinu mletých ořechů. Na ořechy pak rozprostřete polovinu jablečné směsi – tu v rukou ještě pro jistotu vymačkejte a zbavte tak přebytečné šťávy. Pomocí utěrky přehněte přes jablka těsto převislé přes okraj a poté opatrně zavinujte dál. Na konci těsto pomažte máslem, aby drželo pěkně pospolu, jakmile jej dovinete. Přebytečné konce po stranách odtrhněte a zbytek zahněte ke spoji, který se zavinutím vytvořil. Závin opatrně přeneste (nebo skulte z utěrky) na máslem vymazaný plech spojem dolů. Celý závin ještě pomažte rozpuštěným máslem. Stejný postup zvolte i u druhé poloviny těsta. Připravené záviny vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 35 minut dozlatova. Před podáváním posypejte moučkovým cukrem.
Závin bez ořechů: Jak již bylo řečeno, ořechy klidně vynechte. V takovém případě ale těsto posypejte na másle opraženou strouhankou – moučníku dodají na křupavosti a hlavně vsáknou přebytečnou šťávu z jablek.