Exotická nakyslá chuť mučenky v kombinaci se sladkou bílou čokoládou a máslovým křehkým těstem. Tak přesně tyto chutě se snoubí v malých tartaletkách, které jsou ideálním dezertem nejen na víkend. Jahody na ozdobu dodají svěžest, můžete je ale v klidu vyměnit za jakékoli jiné ovoce.

Uznávám, že se jedná o časově náročnější dezert kvůli dlouhému tuhnutí, jejich chuť však stojí za to. Pokud nestíháte, ale přece jen máte chuť na něco sladkého, vyzkoušejte dekadentní čokoládový lávový dortík.

Tartaletky s mučenkou (passion fruit) a bílou čokoládou

Na 4 velké či 6 malých kusů potřebujete:

  • 150 g studeného másla
  • 180 g hladké mouky
  • 10 g moučkového cukru
  • špetku soli
  • 4 lžíce ledové vody
  • 1 žloutek
  • půl lžičky mleté vanilky

Na náplň:

  • 220 g dužiny mučenky (cca 6 až 8 kusů)
  • 100 g krupicového cukru
  • 6 žloutků
  • 80 g másla
  • 130 g smetany ke šlehání
  • 220 g kvalitní bílé čokolády

Na ozdobu:

  • jahody či jiné ovoce
  • mučenku
  • pár lístků máty

Postup

  1. Začněte s přípravou mučenkového krému. Mučenku rozřízněte napůl a vnitřek vydlabejte. Smíchejte s cukrem a žloutky v teplovzdorné míse a ve vodní lázni za stálého míchání metličkou zahřívejte.
  2. Přiveďte k varu a vařte pár minut, dokud směs nezhoustne do konzistence hustého pudinku. V tuto chvíli stáhněte z plotny a vmíchejte pokrájené máslo. Nyní byste měli mít hladkou a hustou mučenkovou omáčku. Pokud chcete, můžete ji přecedit a zbavit se tak zrníček, mně tam ale nevadí. Misku přetáhněte potravinovou fólií tak, aby se zcela dotýkala povrchu náplně, to zabrání vytvoření škraloupu. Nechte vychladnout na lince, poté přesuňte do lednice ztuhnout alespoň na dvě až tři hodiny či do doby, než je náplň ztuhlá. 
  3. Pokračujte s přípravou těsta. Z másla, mouky, cukru a špetky soli vytvořte drobenku. Poté přidejte ledovou vodu, žloutek, vanilku a vypracujte hladké a jen lehce lepivé těsto. Těsto řádně propracujte, abyste se ujistili, že neobsahuje žádné nezapracované kusy másla. Vytvořte z něj kulatý disk, zabalte do potravinové fólie a dejte odpočinout do lednice alespoň na hodinu.
  4. Odleželé těsto rozválejte na lehce pomoučněné ploše a rozdělte ho dle velikosti vašich formiček na několik kusů. Pokud máte velké formy, těsto vystačí na čtyři kusy, pokud střední, tak na šest, pokud malé, bude tartaletek více. Jednotlivé kusy těsta rozválejte na lehce pomoučněném povrchu na asi 0,3 centimetru tenká kola o průměru lehce větším, než jsou vaše formičky. Nyní těsto opatrně přesuňte do formiček, uhlaďte a okraje těsta lehce zatlačte dolů, ty přebytečné odřízněte. Vložte zpátky do lednice na další hodinu ztuhnout.
  5. Troubu předehřejte na 180 °C. Jakmile je trouba předehřátá, vyndejte koláčky z lednice a jejich dno párkrát propíchněte vidličkou. Veškeré kusy vystelte pevnou vrstvou alobalu a dovnitř nasypte keramické (nebo obyčejné suché) fazole na pečení, závaží během pečení simuluje náplň. Vložte do rozpálené trouby na patnáct minut, následně z těsta odstraňte závaží a pečte dalších cca pět minut či do doby, než bude těsto po celém povrchu zlatavé. Upečené korpusy nechte vychladnout ve formičkách, poté vyklopte a nechte dojít do pokojové teploty.
  6. Vychladlé křehké korpusy naplňte rovnoměrně ztuhlým mučenkovým krémem a připravte ganache. Smetanu nalijte do kastrůlku a pomalu zahřívejte. Mezitím si pokrájejte čokoládu na malé kousky a nasypte ji do misky. Jakmile se na smetaně objeví bublinky, stáhněte ji z plotny a přelijte přes čokoládu, veškeré kousky by měly být ponořené. Směs nechte stát cca dvě minuty, poté rozmíchejte do hladké omáčky. Nechte lehce vychladnout na lince, následně ji rovnoměrně nalijte do připravených tartaletek. Nechte ztuhnout na lince a přesuňte do lednice přes noc ztuhnout.
  7. Hotové tartaletky ozdobte pokrájenými jahodami, mučenkou a lístky máty.