Špagety s pikantní rajčatovou omáčkou a čerstvými krevetami, slávkami a kalamáry vás svou chutí přenesou k moři, i kdybyste celé léto trávili v kanceláři a letos se dostali nejdál na Mácháč. I s použitím čerstvých mořských plodů a vařením domácí rajčatové omáčky máte navíc zhruba za půl hodiny hotovo, takže vám zbude i čas na chvilku snění o mořském vánku a cestování prstem po mapě…
Spaghetti frutti di mare: špagety s mořskými plody (krevetami, mušlemi a sépiemi) a pálivou rajčatovou omáčkou s bílým vínem
Na 5 porcí potřebujete:
- 350 g čerstvých vyloupaných krevet
- 300 g čerstvých očištěných kalamárů
- Olivový olej
- Sůl & pepř
- 1 větší červená cibule
- 4 velké stroužky česneku
- 1 lžička chilli vloček (lze vynechat)
- 70 g rajského protlaku
- 200 ml suchého bílého vína
- 2 plechovky loupaných krájených rajčat
- 500 g semolinových špaget
- 1 kg mušlí (slávky či vongole)
- 3 lžíce másla
- 1 citron
- 1 vrchovatá hrst hladkolisté petržele
Postup
- Ve velké pánvi, do které se vám pak vejdou všechny špagety, zprudka na olivovém oleji orestujte krevety a na kolečka pokrájené kalamáry. Smažte jen krátce, aby se vše propeklo, ale zůstalo měkké. Na dochucení stačí sůl, nicméně přidat můžete i špetku chilli nebo česneku. Vyndejte stranou, v pánvi rozehřejte další olej a dosklovata na něm opečte najemno nakrájenou cibuli.
- Zasypejte nasekaným česnekem a chilli, nechte pár vteřin rozvonět, vmíchejte protlak a opékejte další minutu. Zalijte vínem a nechte ho téměř odpařit. Přidejte rajčata a trošku vody, kterou vypláchněte plechovky, osolte a opepřete a omáčku nechte alespoň 10 (lépe ale 20) minut probublávat.
- Mezitím očistěte mušle a veškeré otevřené vyhoďte. Když je omáčka skoro hotová, ve vodě osolené jako ta mořská uvařte špagety na skus.
- K omáčce pak vhoďte mušle, přiklopte, pánví jen občas zatřeste a mušle nechte 5 minut povařit. Ty, co se neotevřely, poté vyhoďte. Špagety neceďte, ale do omáčky je přendejte přímo z hrnce s vodou kleštěmi. Vmíchejte také krevety, kalamáry, máslo, šťávu z poloviny citronu a nasekanou petržel, nechte ještě chvilku prohřát a podávejte se skrojky druhé půlky citronu.
Tip: Na závěr do jídla přidejte ještě na másle krátce orestované, osolené a opepřené mušle sv. Jakuba.