Vajíčkovka je absolutní velikonoční must eat a ve formě roztomilých sendvičů je naprosto nepřekonatelná. Stačí vám na ni jen sedm surovin, a pokud chodíte na pomlázku, ještě do ní zužitkujete vykoledovaná vejce.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Jednoduchá vajíčková pomazánka s majonézou

Na 4 sendviče potřebujete:

  • 8 až 10 vajec (6 do pomazánky)
  • 2 lžíce majonézy + na potření
  • 1 lžíce dijonské hořčice + na potření
  • 2 lžíce čerstvé pažitky nebo 1 jarní cibulka
  • 2 lžíce sekaných kyselých okurek
  • Sůl & pepř
  • 8 krajíců toustového chleba
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Všechna vejce vložte do vroucí vody, po 8 minutách vyndejte dvě až čtyři vajíčka (ta použijete na ozdobu sendvičů) a zbylých 6 vajec vařte další dvě až čtyři minuty natvrdo. Slijte, zchlaďte studenou vodou a po chvíli oloupejte.
  2. Kratší dobu vařená vajíčka jen rozpulte. Ta do pomazánky nasekejte najemno, nejlépe s pomocí kráječe na vajíčka. Smíchejte je s majonézou, hořčicí (pro jemnější chuť můžete dát plnotučnou), nastříhanou pažitkou, nasekanými okurkami, solí a čerstvě mletým pepřem. Ochutnejte a případně dolaďte další solí, pepřem nebo hořčicí.
  3. Pokud budete jíst sendviče hned, pečivo (žitný kváskový nebo náš domácí toustový chléb) opečte v toustovači. Čtyři krajíce potřete tenkou vrstvou hořčice, obložte jednou až dvěma polovinami 8 minut vařených vajec, okolo nich rozetřete pomazánku, a přiklopte zbylými krajíci, které jste z vnitřní strany potřeli majonézou. Pro efekt rozřízněte v místě vajec.
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová