Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikání jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci ForbesLife. Život je bohatý.
Tenhle salát je přesně ten typ jídla, který jste sice už x-krát někde viděli, ale dokud vám ho někdo snad rovnou nenaservíruje, nejspíš si ho nevyberete ani z menu, ani na domácí přípravu. A to je velká škoda! Protože kombinace chladivého melounu, máty, jahod a kozího nebo ovčího sýru je vážně boží (a navíc hotová během chvilky). Takže ideální na rychlou večeři či jako efektní předkrm pro návštěvy, pro které ne tak úplně stíháte (nebo chcete) vyvařovat. Zásadní ovšem je salát připravit a se zálivkou promíchat až těsně před podáváním, aby nepustil šťávu a uchoval si křupavost.
Na 4 porce potřebujete:
- 1 hrst mandlí nebo konopného semínka
- ½ vychlazeného bezpeckového vodního melounu (2 kg)
- 2 hrsti jahod
- 1 salátová okurka
- 125 g rukoly nebo baby špenátu
- 100 g fety nebo čerstvého kozího sýru
- 1 hrst čerstvé máty
- 1 hrst čerstvé bazalky
Na dresink:
- 4 lžíce balzamikového octa nebo citronové šťávy
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce medu nebo javorového sirupu
- sůl & čerstvě mletý pepř
Postup
- Mandle nasucho na pánvi opražte a nasekejte. Meloun, jahody i okurku pokrájejte na plátky, bylinky posekejte a všechny suroviny na dresink prošlehejte.
- Rukolu rozložte na servírovací mísu nebo čtyři samostatné talíře, na ni naaranžujte meloun, jahody a okurku, nadrobte sýr a posypejte mátou, bazalkou a mandlemi.
- Zalijte zálivkou a ihned podávejte.
Tip: Pro pikantnější chuť přidejte do zálivky prolisovaný česnek a lžičku dijonské hořčice nebo k salátu pokrájejte ještě jarní cibulku či malou červenou cibuli. Skvělé je také vmíchat hrst vypeckovaných černých oliv.