Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikání jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci ForbesLife. Život je bohatý.
S francouzským salátem Niçoise se to má tak trochu jako s naším bramborovým. Na základních surovinách se všichni shodnou – zelené fazolky, vařená vejce, rajčata, olivy a vařené brambory… Zbytek už bývá na fantazii a chutích jednotlivých kuchařů. Každopádně v něm nesmí chybět ryba, nejčastěji tuňák, ale výborný je i losos. Navíc ančovičky, které můžete zamíchat do zálivky nebo nasekat přímo do salátu. Ve vegetariánské verzi pak můžete najít i těstoviny nebo artyčoky.
Na 2 porce potřebujete:
- 200 g brambor grenaille nebo baby brambůrek
- 100 g lusků zelených fazolek
- 1 salát little gem
- 2 vejce
- 100 g zauzeného tuňáka nebo plechovku tuňáka v oleji
- 1 hrst cherry rajčat
- 1 hrst černých oliv
- 1 jarní cibulka
- snítka čerstvé bazalky
- sůl
Na zálivku:
- 1 ančovička
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 lžíce bílého vinného octa
- cca 50 ml běžného nebo česnekového olivového oleje
- čerstvě mletý pepř
Postup
- Neoloupané omyté celé brambory uvařte v osolené vodě doměkka. Pak je slijte a nechte zcela zchladnout. Fazolkové lusky dejte vařit do vroucí vody na 3-5 minut, aby změkly, ale zůstaly křupavé. Šokově je zchlaďte v misce s vodou a ledem, díky tomu si zachovají krásně zelenou barvu. Vejce dejte vařit na cca 7-8 minut a také je zchlaďte studenou vodou, oloupejte a nakrájejte na poloviny nebo čtvrtky.
- V malé misce smíchejte dijonskou hořčici s vinným octem a nasekanou ančovičkou, pak postupně zašlehávejte ruční metlou olivový olej, vnikne dokonalá emulze. Nakonec do ní přidejte špetku čerstvě mletého pepře.
- Ve velké míse nebo na servírovacím talíři vytvořte lůžko ze salátových listů. Postupně na nej klaďte na poloviny rozkrojené vařené brambory a cherry rajčata, zelené fazolky, vařená vejce, celé černé olivy a nakonec nasekanou jarní cibulku, lístky bazalky a plátky tuňáka. Nejčastěji se používá kvalitní tuňák v oleji, ale můžete vyzkoušet (jako v našem případě) i jemné plátky zauzeného nebo nebo lehce orestovaného čertvého tuňáka. Salát pokapejte připraveným dresinkem, lehce ho osolte a podávejte.