Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikání jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci ForbesLife. Život je bohatý.
Muhammara má původ v syrské kuchyni, ale zdomácněla i v Turecku a dalších zemích Blízkého východu. Recept není nijak složitý, jedinou ingrediencí, která by vás mohla zaskočit, je melasa z granátového jablka. Jde o hustý sirup vzniklý svařením granátové šťávy, který seženete ve specializovaných obchodech a eshopech se zdravou výživou nebo orientálními specialitami, ale nahradit ho můžete trochou medu a balzámového octa.
Potřebujete:
- 2 velké červené papriky
- 1 hrst vlašských ořechů
- 2 lžíce strouhanky
- ½ stroužku česneku
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce melasy z granátového jablka
- 1 hrst plocholisté petržele
- 1 lžička mletého římského kmínu
- špetka kajenského pepře
- 2 a 2 lžíce olivového oleje + na pokapání
- sůl
Postup
- Papriky zbavte jádřince a semínek, nakrájejte na čtvrtiny. Položte je na plech slupkou nahoru a pokapejte je olivovým olejem. Dejte je péct do trouby s funkcí gril na 200 °C asi na 20 minut, dokud slupka nezčerná. Takto opečené papriky ještě teplé vložte do uzavíratelného igelitového sáčku a nechte pár minut zapařit. Pak je jednoduše zbavte slupky.
- Oloupané pečené papriky vložte do mixéru, přidejte k nim vlašské ořechy, které si můžete krátce opražit na sucho na pánvi, olivový olej, česnek, římský kmín, strouhanku, petržel, melasu z granátového jablka a kajenský pepř. Společně rozmixujte a vzniklý dip dle chuti dosolte.
- Servírujte pokapané olivovým olejem, s pita chlebem nebo ke grilovanému masu.