Tradiční české velikonoční moučníky se v něčem hodně podobají – zejména tím, že jde primárně jen o modifikace upečeného těsta. Ale tradiční dezert, který by potěšil i milovníky lahodných krémů, aby jeden pohledal. Co zkusit započít novou tradici a oblažit své smysly tematickými tartaletkami?

Vejce – jeden z nejdůležitějších symbolů Velikonoc představující zrození života. Vejce barvíme pro koledníky, bez vajec by nevznikl například piškotový beránek nebo tradiční nádivka. Můžeme si je ale formulovat i poněkud jiným způsobem. Tartaletky s kakaovým korpusem, nadýchaným smetanovým krémem, šťavnatou meruňkou a báječnou křupavou posypkou z pistácií a máty se mezi všemi dobrotami rozhodně neztratí – jak svým zjevem, tak skvělou chutí. Pravděpodobně se stanou novou velikonoční tradicí také u vás doma.

info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Velikonoční kakaové tartaletky s meruňkami a pistáciemi

Na 8 košíčků potřebujete:

  • 220 g hladké mouky
  • 30 g moučkového cukru
  • 20 g holandského kakaa
  • 130 g másla
  • 50 ml studené vody
  • 1 žloutek

Krém:

  • 150 g mascarpone
  • 150 g smetany ke šlehání
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 150 g polotučného tvarohu

Dále:

  • 8 kompotovaných meruněk
  • 20 g pistácií
  • 15 g cukru
  • 1 snítka máty (5 až 6 listů)
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Postup

  1. Mouku smíchejte s moučkovým cukrem a kakaem. Přidejte na kostičky nakrájené máslo a zapracujte do moučné směsi. Přilijte vodu, přidejte žloutek a zpracujte. Těsto zabalte do fólie. Uložte do lednice a nechte přes noc nebo aspoň pár hodin v chladu odpočívat.
  2. Těsto vyndejte z lednice. Na lehce pomoučené pracovní ploše z něj vyválejte plát o průměru 2 až 3 mm. Vykrajujte kolečka o něco větší, než jsou formy na tartaletku. Těstem formu vyložte a okraje seřízněte. Dno několikrát propíchejte vidličkou. Doporučuji pod těsto vložit proužek pečicího papíru – díky němu vám půjde upečený korpus snadno vyndat ven.
  3. Do těstem vyložených formiček vložte kousek alobalu a důkladně jím obrýsujte tvary těsta – aby všude alobal přiléhal a aby také přečníval přes formičky. Dovnitř vsypte hrách na pečení. Formičky přendejte na plech.
  4. V troubě vyhřáté na 200 °C pečte nejdříve 20 minut. Poté plech vyndejte, z formiček odeberte alobaly se zátěží, plech vraťte do trouby, teplotu snižte na 180 °C a dopékejte 12 až 15 minut. Korpusy vyndejte a nechte vychladnout.
  5. Do vyšší mísy vložte mascarpone, smetanu a cukr. Vyšlehejte do pevného krému. Do něj poté vmíchejte tvaroh.
  6. Meruňky položte řeznou stranou dolů na papírové utěrky, aby se odsála tekutina, která by v krému udělala neplechu.
  7. Do mixéru vsypte pistácie, cukr a mátu. Rozsekejte nadrobno.
  8. Vychladlé košíčky vyndejte z formiček. Krém přendejte do zdobicího sáčku, ustřihněte špičku a korpusy naplňte krémem. Doprostřed posaďte vždy jeden kousek meruňky. Před podáváním posypejte pistáciovo-mátovým cukrem.
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová