Tradiční české velikonoční moučníky se v něčem hodně podobají – zejména tím, že jde primárně jen o modifikace upečeného těsta. Ale tradiční dezert, který by potěšil i milovníky lahodných krémů, aby jeden pohledal. Co zkusit započít novou tradici a oblažit své smysly tematickými tartaletkami?
Vejce – jeden z nejdůležitějších symbolů Velikonoc představující zrození života. Vejce barvíme pro koledníky, bez vajec by nevznikl například piškotový beránek nebo tradiční nádivka. Můžeme si je ale formulovat i poněkud jiným způsobem. Tartaletky s kakaovým korpusem, nadýchaným smetanovým krémem, šťavnatou meruňkou a báječnou křupavou posypkou z pistácií a máty se mezi všemi dobrotami rozhodně neztratí – jak svým zjevem, tak skvělou chutí. Pravděpodobně se stanou novou velikonoční tradicí také u vás doma.
Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová
Velikonoční kakaové tartaletky s meruňkami a pistáciemi
Na 8 košíčků potřebujete:
- 220 g hladké mouky
- 30 g moučkového cukru
- 20 g holandského kakaa
- 130 g másla
- 50 ml studené vody
- 1 žloutek
Krém:
- 150 g mascarpone
- 150 g smetany ke šlehání
- 3 lžíce moučkového cukru
- 150 g polotučného tvarohu
Dále:
- 8 kompotovaných meruněk
- 20 g pistácií
- 15 g cukru
- 1 snítka máty (5 až 6 listů)
Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová
Postup
- Mouku smíchejte s moučkovým cukrem a kakaem. Přidejte na kostičky nakrájené máslo a zapracujte do moučné směsi. Přilijte vodu, přidejte žloutek a zpracujte. Těsto zabalte do fólie. Uložte do lednice a nechte přes noc nebo aspoň pár hodin v chladu odpočívat.
- Těsto vyndejte z lednice. Na lehce pomoučené pracovní ploše z něj vyválejte plát o průměru 2 až 3 mm. Vykrajujte kolečka o něco větší, než jsou formy na tartaletku. Těstem formu vyložte a okraje seřízněte. Dno několikrát propíchejte vidličkou. Doporučuji pod těsto vložit proužek pečicího papíru – díky němu vám půjde upečený korpus snadno vyndat ven.
- Do těstem vyložených formiček vložte kousek alobalu a důkladně jím obrýsujte tvary těsta – aby všude alobal přiléhal a aby také přečníval přes formičky. Dovnitř vsypte hrách na pečení. Formičky přendejte na plech.
- V troubě vyhřáté na 200 °C pečte nejdříve 20 minut. Poté plech vyndejte, z formiček odeberte alobaly se zátěží, plech vraťte do trouby, teplotu snižte na 180 °C a dopékejte 12 až 15 minut. Korpusy vyndejte a nechte vychladnout.
- Do vyšší mísy vložte mascarpone, smetanu a cukr. Vyšlehejte do pevného krému. Do něj poté vmíchejte tvaroh.
- Meruňky položte řeznou stranou dolů na papírové utěrky, aby se odsála tekutina, která by v krému udělala neplechu.
- Do mixéru vsypte pistácie, cukr a mátu. Rozsekejte nadrobno.
- Vychladlé košíčky vyndejte z formiček. Krém přendejte do zdobicího sáčku, ustřihněte špičku a korpusy naplňte krémem. Doprostřed posaďte vždy jeden kousek meruňky. Před podáváním posypejte pistáciovo-mátovým cukrem.
Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová