Okurkový tarator je bulharská specialita, kterou oceníte zejména v letních dnech, když zrovna není chuť na nic teplého – ani vařit, ani jíst. Tradičně se připravuje s koprem, ale můžete vyzkoušet i variantu s fenyklovou natí, která mu dodá charakteristickou anýzovou chuť. 

Studená okurková polévka tarator

Na 2 porce potřebujete:

  • 1 salátová okurka
  • 1 stroužek česneku
  • 400 g bílého jogurtu
  • 2 hrsti vlašských ořechů
  • 20 g čerstvého kopru nebo fenyklové nati
  • ½ lžičky soli
  • Čerstvě mletý pepř
  • Olivový olej

Postup

  1. Nic jednoduššího není: stačí mixér a vychlazené kvalitní suroviny. 
  2. Salátovou okurku oloupejte a nakrájejte na menší kousky, česnek oloupejte. Kousek okurky si nechte a nakrájejte ho na malé kostičky nebo kolečka pro podávání. 
  3. Okurku, česnek, jogurt, vlašské ořechy a kopr dejte do food procesoru a společně je rozmixujte. Dochuťte solí. 
  4. Tarator podávejte pokapaný olivovým olejem a ozdobený kousky okurky, vlašskými ořechy a čerstvě mletým pepřem.