Okurkový tarator je bulharská specialita, kterou oceníte zejména v letních dnech, když zrovna není chuť na nic teplého – ani vařit, ani jíst. Tradičně se připravuje s koprem, ale můžete vyzkoušet i variantu s fenyklovou natí, která mu dodá charakteristickou anýzovou chuť.
Studená okurková polévka tarator
Na 2 porce potřebujete:
- 1 salátová okurka
- 1 stroužek česneku
- 400 g bílého jogurtu
- 2 hrsti vlašských ořechů
- 20 g čerstvého kopru nebo fenyklové nati
- ½ lžičky soli
- Čerstvě mletý pepř
- Olivový olej
Postup
- Nic jednoduššího není: stačí mixér a vychlazené kvalitní suroviny.
- Salátovou okurku oloupejte a nakrájejte na menší kousky, česnek oloupejte. Kousek okurky si nechte a nakrájejte ho na malé kostičky nebo kolečka pro podávání.
- Okurku, česnek, jogurt, vlašské ořechy a kopr dejte do food procesoru a společně je rozmixujte. Dochuťte solí.
- Tarator podávejte pokapaný olivovým olejem a ozdobený kousky okurky, vlašskými ořechy a čerstvě mletým pepřem.