Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Že se s jídlem nehraje? S tím tak úplně nesouhlasíme! Ne nadarmo se říká, že se jí i očima. Ořechový koláč s jablečnými růžičkami sice vyžaduje chvilku trpělivosti, nicméně odměnou vám bude nejen efektní vzhled, ale také lahodný křehký korpus, jemná krémová náplň a šťavnatá jablka navrch. A co si budeme, koláč bude stejně dobrý, když ho plátky jablek prostě jen „sprostě“ obložíte.

Na formu o průměru 26 cm potřebujete:

  • 200 g mletých vlašských ořechů
  • 100 g hladké pšeničné nebo bezlepkové mouky
  • 80 g změklého másla
  • 1 vejce
  • 30 g hnědého cukru
  • 1 lžička skořice
  • ¼ lžičky soli

Na krém:

  • 250 g mascarpone
  • 80 g hnědého cukru
  • 30 g hladké pšeničné nebo bezlepkové mouky
  • 1 vejce
  • Kůra z 1 citronu
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Na jablka:

  • 3 velká červená jablka
  • Šťáva z 1 citronu
  • 100 g cukru krupice
  • 500 ml vody

Postup

  1. Všechny suroviny na těsto rozmixujte nebo rychle zpracujte ručně, zabalte do fólie a nechte asi 20 minut zpevnit v lednici.
  2. Mezitím si připravte jablka. Vodu s cukrem a citronovou šťávou přiveďte k varu. Z omytých jablek odkrojte dužinu ze čtyř stran tak, aby zbyl jen jádřinec. Dílky pokrájejte hodně ostrým nožem na tenké plátky a asi 2 minuty je povařte v oslazené vodě, aby změkly a šly ohýbat, ale stále držely tvar. Jablka sceďte (vodu zatím nevylévejte) a nechte trochu vychladnout.
  3. Rukama pak vychlazené těsto natlačte do koláčové formy (prima jsou ty s odnímatelným dnem), případně ho rozválejte a do formy přeneste, dno několikrát propíchejte vidličkou, zakryjte kolečkem pečicího papíru, zatižte fazolemi nebo jinou luštěninou a dejte na 15 minut do trouby vyhřáté na 180 °C předpéct.
  4. Mezitím prošlehejte všechny suroviny na krém. Vlijte ho na předpečený korpus (bez papíru a luštěnin!) a pečte dalších 15 minut.
  5. Vždy asi 6 plátků jablek vyskládejte přes sebe tak, že se budou zhruba z třetiny překrývat, a srolujte je do růžičky. Odkládejte těsně vedle sebe na talíř nebo do muffinových formiček, aby se nerozjížděly.
  6. Růžičky pak vyskládejte na předpečenou náplň a ještě asi na 15 minut vraťte do trouby. Mezitím zprudka povařte vodu z vaření jablek na hustý, až karamelový sirup, kterým po upečení růžičky potřete.