I rychlý chleba k večeři může mít podobu, která vás potěší víc než lecjaké vyvařování (natož polotovary!). Zapečený sendvič s tuňákovým salátem, rozteklým sýrem a zeleninou je nutričně poměrně vyvážené, a přitom velice jednoduché jídlo. Chleba použijte ideální dobrý kváskový, touto úpravou navíc dodáte nový lesk i tomu z předvčerejška.
Zapečený sýrový sendvič s tuňákovým salátem
Na 2 sendviče potřebujete:
- 2 x 80 g plechovka tuňáka
- ½ červené cibule nebo 2 jarní cibulky
- 1 řapík celeru (lze vynechat)
- 1 kyselá okurka (lze vynechat)
- 1 lžička dijonské hořčice
- 2 lžíce majonézy
- 2 lžíce sekané petržele
- 2 lžičky citronové šťávy
- Sůl & pepř
Dále:
Postup
- Tuňáka sceďte a vložte do misky. Cibuli očistěte, z celeru stáhněte tuhá vlákna a spolu s okurkou vše pokrájejte na drobné kostičky. Vsypte k rybě a smíchejte s hořčicí, majonézou (ano, opravdu!), nasekanou petrželí, citronovou šťávou, trochou soli a štědrou dávkou čerstvě mletého pepře.
- Krajíce chleba štědře potřete změklým máslem, dva položte namazanou stranou dolů, potřete polovinou pomazánky, obložte tenkými plátky rajčete a posypejte strouhaným sýrem. Přiklopte druhým chlebem namazanou stranou navrch.
- Oba sendviče položte na zahřátou pánev a pozvolna dozlatova opékejte. Podle potřeby lehce stlačujte obracečkou. Otočte a opečte i z druhé strany. Rozkrojte a podávejte.
Tip: Do sendvičů rozkrájejte i avokádo nebo dochuťte chilli vločkami.
Méně pečiva: Pro verzi s menším množstvím chleba použijte jen jeden krajíc, který ze spodní strany pomažte máslem, obložte rajčetem, tuňákovým salátem a sýrem a zapečte pod grilem v troubě.