Svatební sezóna je v plném proudu a co by to bylo za pořádnou svatbu bez svatebních koláčků! Neznáme nikoho, kdo by je neměl rád, naopak se po nich vždy doslova zapráší. Zkuste je připravit i doma, ať už chystáte svatbu či nikoliv, této dobrotě neřeknete ne. Na náplni ani na ostatních surovinách nešetřete, svatba je přeci jen jednou (u někoho možná i víckrát) za život. 

Svatební koláčky jsou tradiční českou záležitostí, která nesmí chybět takřka na žádné svatbě. Většinou je hostům předávají nastávající manželé spolu s oznámením, můžou však být i jako součást pohoštění přímo na svatbě či jako výslužka. Při jejich pečení je důležité zvážit jejich počet, počítejte, že k oznámení je zapotřebí 10 až 15 kusů, na výslužku pro hosty si připravte dalších 15 koláčků a pro pohoštění na samotné svatbě alespoň 10 kusů na osobu. 

Kdy s pečením začít?

Oznámení se většinou rozdává dva týdny před svatbou, doporučujeme tedy začít maximálně tři dny před roznáškou, aby zůstaly čerstvé. Pokud plánujete rozdávání či podávání i na svatbě samotné, koláčky buď zamrazte ve vzduchotěsných nádobách či před svatbou upečte novou várku.

Máme pro vás na závěr dobrou zprávu. Pokud plánujete svou vlastní svatbu, hoďte nohy nahoru a pořádně si před vaším velkým dnem odpočiňte. Dle tradice se nevěsta na přípravě svatebních koláčků podílet nesmí! Je to práce pro družičky, maminky, babičky, kamarádky, tety či další blízké osoby nastávajících. 

A i když jejich název říká něco jiného, svatební koláčky si můžete připravit i jako (ne)obyčejný dezert ke kávě, uvidíte, jak hned zmizí! 

Ty nejlepší svatební koláčky s tvarohovou, makovou, povidlovou a ořechovou náplní

Na cca 100 až 120 malých koláčků budete potřebovat:

  • 40 g mléka
  • 30 g čerstvého droždí
  • 20 g krupicového cukru
  • 400 g polohrubé mouky
  • 90 g hladké mouky
  • 250 g jen lehce změklého másla
  • 1 celé vajíčko
  • 2 žloutky
  • špetku soli
  • hladkou mouku na podsypávání 

Na makovou náplň:

  • 80 g mléka
  • 70 g mletého máku
  • 30 g moučkového cukru

Na povidlovou náplň:

  • 150 g hustých povidel

Na tvarohovou náplň:

  • 150 g tučného tvarohu v alobalu
  • 4 lžíce smetany ke šlehání
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 50 g rozinek
  • ¼ lžičky mleté vanilky

Na ořechovou náplň:

  • 45 g mléka
  • 100 g vlašských ořechů
  • 3 lžíce moučkového cukru

Na závěr:

  • 200 g másla
  • Cca 300 g moučkového cukru
  • Půl lžičky mleté vanilky

Postup

  1. Ořechy rozmixujte nadrobno, v kastrůlku smíchejte s mlékem a cukrem a pomalu zahřívejte do té doby, než směs zhoustne a ořechy nezměknou, trvá to asi 5 minut.
  2. Tvaroh smíchejte se smetanou, cukrem a vanilkou. Pokud by byla náplň stále až moc hustá, přilijte ještě trochu smetany. Nakonec vmíchejte rozinky. 
  3. Mléko, mletý mák i cukr smíchejte v rendlíku a pomalu zahřívejte, dokud náplně nezhoustne a mák nezměkne, trvá to cca 5 minut. 
  4. Droždí rozdrobte do misky, smíchejte s cukrem a zalijte lehce ohřátým mlékem. Nechte 2 minuty vzejít kvásek. Ve velké míse smíchejte veškeré zbylé suroviny na těsto, nakonec přijdete kvásek a ručně či v robotu vypracujte hladké, velmi hutné a lehce lepivé těsto.
  5. Jakmile je těsto hotové, předehřejte troubu na 170 °C a dva plechy vystelte pečicím papírem. Těsto rozdělte na tři díly. První díl vyválejte do pravidelného obdélníků silného cca 0,5 cm. Odřežte nepravidelné okraje a celé rozkrájejte na čtverečky o rozměru cca 3 cm. 
  6. Do středu každého čtverečku dejte malou lžičku náplně, poté všechny rohy zmáčkněte k sobě, tím koláček uzavřete. Koláčky přesuňte na plech a jakmile ho budete mít plný, ihned ho vložte do rozpálené trouby. Pečte cca 7 minut, záleží na velikosti koláčků. Okraje by měly být lehce zlatavo-hnědé. 
  7. Když se koláčky pečou, rozpusťte máslo a ve velké míse smíchejte moučkový cukr s vanilkou. Upečené a ještě horké koláčky ihned celé namočte do rozpuštěného másla, lehce okapejte a obalte v moučkovém cukru. Již po upečení by měly být krásně vláčné, měkké a lehce křupavé.