Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.
Ultimátní požadavek na veganská jídla? Aby skrze dobrou chuť nikoho ani nenapadlo řešit absenci živočišných produktů. Nepečené cheesecake řezy z kešu oříšků, mandlí, kokosu a datlí jsou krásně krémové, přirozeně sladké i bez rafinovaného cukru a díky použití samých zdravých surovin také dost syté.
Za vyzkoušení tyhle řezy stojí i v případě, že se jinak vegansky nestravujete – můžete je uchovávat v mrazáku a vyndat vždy jen několik kousků, když přijde potřeba něčeho sladkého nebo budete chtít pohostit někoho s dietetickými omezeními.
Na formu 20 x 20 cm potřebujete:
- 200 g mandlí, vlašských ořechů nebo kokosu
- 8 vypeckovaných medjool datlí (160 g)
- špetka skořice
- špetka soli
Na krém:
- 250 g nesolených kešu
- 400 ml plechovka vychlazeného kokosového mléka
- 4 lžíce javorového nebo agávového sirupu
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
Na ovocný rozvar:
- 120 g mražených či čerstvých borůvek, malin, ostružin nebo lesní směsi
- 2 lžíce javorového nebo agávového sirupu
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
Postup
- Mandle nebo jiné ořechy nasucho na pánvi opražte, aby se rozvoněly a lépe mixovaly. Poté je spolu s datlemi, skořicí a solí rozmixujte na jemnou drť, která při zmáčknutí drží u sebe. Pokud máte datle sušší, bude jich potřeba více. Případně směs nařeďte trochou vody či sirupu.
- Drť natlačte na dno pekáčku vyloženého potravinářskou fólií nebo pečicím papírem.
- Kešu oříšky buď namočte přes noc do vody (což je lepší), nebo alespoň 10 minut ponořené do vody povařte a slijte (což je rychlejší). Z vychlazeného kokosového mléka odeberte pouze tuhou část a spolu se scezenými kešu, sirupem, citronem a vanilkou rozmixujte na co nejjemnější krém. Ochutnejte a případně doslaďte.
- Kešu krém rozetřete na připravený korpus.
- Ovoce smíchejte se sladidlem dle chuti a trochou škrobu a za častého míchání asi 5 minut povařte na hustou směs. Množství sladidla i doba vaření záleží na typu ovoce – žádoucí je, aby po vychladnutí nebylo vodnaté, ale naopak pěkně drželo.
- Rozvar lžící nakapejte na kešu krém a párátkem několikrát projeďte, abyste vytvořili mramorování. Nechte do druhého dne zatuhnout v lednici nebo alespoň 2–3 hodiny v mrazáku. Poté ostrým nožem nahřátým v horké vodě krájejte na kostky.