Jahodová sezona je konečně tu, a není nic příjemnějšího než ji řádně přivítat! Co menšího připravit než skvělý dort, který je plný sladké jahodové chuti v těstě i lahodném krému. Upečte pro své blízké tohoto růžového fešáka a uvidíte sami, jak vás i všechny vaše strávníky jeho chuť nadchne. Hodí se na jakoukoli letní oslavu a to samozřejmě zejména pro milovníky jahod.

Jahodovy dort

Jahodový dort

Na dort o průměru 20 cm potřebujete:

  • 250 g změklého másla
  • 150 g krupicového cukru
  • 60 g řepkového oleje
  • 5 vajec
  • 120 g jahodového pyré – viz níže
  • 20 lyofilizovaných jahod
  • 100 g zakysané smetany
  • 400 g hladké mouky
  • 1,5 lžičky kypřicího prášku
  • 1 lžičku jedlé sody
  • špetku soli
  • červené barvivo – nemusí být

Na pyré:

  • 800 g pokrájených odstopkovaných jahod
Jahodovy dort

Na krém:

  • 300 g změklého másla
  • 400 g smetanového sýru
  • 130 g jahodového pyré
  • 30 g lyofilizovaných jahod
  • 150 g moučkového cukru
  • 1/3 lžičky mleté vanilky
  • 100 g jahod pokrájených na plátky
Jahodovy dort

Postup

  1. Začněte s přípravou jahodového pyré. Pokrájené jahody nasypte do hrnce a začněte pomalu zahřívat. Jakmile změknou a pustí vodu, rozmixujte je dohladka. Přelijte zpátky do hrnce a přiveďte k varu. Je potřeba pyré co nejvíce zredukovat, aby mělo intenzivní chuť a hustou konzistenci, jedině tak ho je možné použít do dortu. Z 800 g jahod byste měli mít cca 220 až 250 g hustého pyré. Hotové pyré nechte vychladnout.
  2. Jakmile pyré vychladne, připravte korpusy. Předehřejte troubu na 170 °C a 3 stejné formy o průměru okolo 20 cm vymažte olejem. Pokud máte formy pouze dvě, korpusy pečte déle a po upečení je prořízněte. Pokud máte formu pouze jednu, musíte dělat celé těsto alespoň nadvakrát. Změklé máslo společně s olejem a cukrem vyšlehejte v robotu či ručním šlehačem do světlé a nadýchané pěny, trvá to několik minut. Mezitím si lyofilizované jahody rozmixujte na prach a přes jemné sítko prosejte, abyste zachytili zrníčka. V nové misce smíchejte mouku, prášek z lyofilizovaných jahod, kypřicí prášek i sodu a sůl. Zakysanou smetanu promíchejte se 120 g jahodového pyré.
  3. Když je máslo světlé a vyšlehané, začněte postupně přidávat vajíčka. Vždy přidejte jedno vejce a počkejte, až se kompletně zašlehá, až poté přidejte další. Po přidání všech kusů těsto šlehejte další asi minutu. Nyní do těsta zašlehejte polovinu sypké směsi. Přidejte pyré se smetanou a zbytek mouky a rychle zašlehejte do hladkého těsta. Můžete přidat také barvivo pro intenzivnější barvu. Míchejte jen do té doby, než se všechny složky spojí, nikoli více, mohli byste ho přešlehat. 
  4. Těsto nalijte do připravených forem a pečte cca 30 minut či do té doby, než bude vršek korpusů lehce hnědý, těsto mírně vypouklé a špejle zapíchnutá do středu těsta nevyjde čistá. Upečené korpusy nechte 10 minut vychladnout ve formě, poté vyklopte a nechte zcela vychladnout.
  5. Pak připravte krém. Lyofilizované jahody opět rozmixujte na prach a prosejte přes jemné sítko. Změklé máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem a vanilkou do světlé a nadýchané pěny, trvá to několik minut. Jakmile je směs světlá, postupně zašlehejte smetanový sýr. Poté přidejte zbylé jahodové pyré a prach z lyofilizovaných jahod a opět prošlehejte do hladkého a hustého krému.
  6. Nyní dort zkompletujte. Pokud je potřeba, korpusy seřízněte do roviny. První korpus lehce pomažte vrstvou krému. Přiklopte druhým korpusem a postup zopakujte. Po obvodu tohoto korpusu udělejte krémem pomocí cukrářského sáčku kruh a prostředek naplňte pokrájenými jahodami. Přidejte další vrstvu krému a uhlaďte do roviny. Přiklopte korpusem posledním a zahlaďte celý povrch dortu. Krém by vám měl stále přebývat.
  7. Dort přesuňte do lednice alespoň na 30 minut, aby první vrstva krému ztuhla. Následně celý povrch dortu pomažte krémem zbylým a pomocí cukrářské lopatky vytvořte texturu či uhlaďte dohladka. Ozdobte jahodami a nechte 40 minut nebo přes noc ztuhnout a odležet v lednici.
Jahodovy dort