Jahodová sezona je konečně tu, a není nic příjemnějšího než ji řádně přivítat! Co menšího připravit než skvělý dort, který je plný sladké jahodové chuti v těstě i lahodném krému. Upečte pro své blízké tohoto růžového fešáka a uvidíte sami, jak vás i všechny vaše strávníky jeho chuť nadchne. Hodí se na jakoukoli letní oslavu a to samozřejmě zejména pro milovníky jahod.
Jahodový dort
Na dort o průměru 20 cm potřebujete:
- 250 g změklého másla
- 150 g krupicového cukru
- 60 g řepkového oleje
- 5 vajec
- 120 g jahodového pyré – viz níže
- 20 lyofilizovaných jahod
- 100 g zakysané smetany
- 400 g hladké mouky
- 1,5 lžičky kypřicího prášku
- 1 lžičku jedlé sody
- špetku soli
- červené barvivo – nemusí být
Na pyré:
- 800 g pokrájených odstopkovaných jahod
Na krém:
- 300 g změklého másla
- 400 g smetanového sýru
- 130 g jahodového pyré
- 30 g lyofilizovaných jahod
- 150 g moučkového cukru
- 1/3 lžičky mleté vanilky
- 100 g jahod pokrájených na plátky
Postup
- Začněte s přípravou jahodového pyré. Pokrájené jahody nasypte do hrnce a začněte pomalu zahřívat. Jakmile změknou a pustí vodu, rozmixujte je dohladka. Přelijte zpátky do hrnce a přiveďte k varu. Je potřeba pyré co nejvíce zredukovat, aby mělo intenzivní chuť a hustou konzistenci, jedině tak ho je možné použít do dortu. Z 800 g jahod byste měli mít cca 220 až 250 g hustého pyré. Hotové pyré nechte vychladnout.
- Jakmile pyré vychladne, připravte korpusy. Předehřejte troubu na 170 °C a 3 stejné formy o průměru okolo 20 cm vymažte olejem. Pokud máte formy pouze dvě, korpusy pečte déle a po upečení je prořízněte. Pokud máte formu pouze jednu, musíte dělat celé těsto alespoň nadvakrát. Změklé máslo společně s olejem a cukrem vyšlehejte v robotu či ručním šlehačem do světlé a nadýchané pěny, trvá to několik minut. Mezitím si lyofilizované jahody rozmixujte na prach a přes jemné sítko prosejte, abyste zachytili zrníčka. V nové misce smíchejte mouku, prášek z lyofilizovaných jahod, kypřicí prášek i sodu a sůl. Zakysanou smetanu promíchejte se 120 g jahodového pyré.
- Když je máslo světlé a vyšlehané, začněte postupně přidávat vajíčka. Vždy přidejte jedno vejce a počkejte, až se kompletně zašlehá, až poté přidejte další. Po přidání všech kusů těsto šlehejte další asi minutu. Nyní do těsta zašlehejte polovinu sypké směsi. Přidejte pyré se smetanou a zbytek mouky a rychle zašlehejte do hladkého těsta. Můžete přidat také barvivo pro intenzivnější barvu. Míchejte jen do té doby, než se všechny složky spojí, nikoli více, mohli byste ho přešlehat.
- Těsto nalijte do připravených forem a pečte cca 30 minut či do té doby, než bude vršek korpusů lehce hnědý, těsto mírně vypouklé a špejle zapíchnutá do středu těsta nevyjde čistá. Upečené korpusy nechte 10 minut vychladnout ve formě, poté vyklopte a nechte zcela vychladnout.
- Pak připravte krém. Lyofilizované jahody opět rozmixujte na prach a prosejte přes jemné sítko. Změklé máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem a vanilkou do světlé a nadýchané pěny, trvá to několik minut. Jakmile je směs světlá, postupně zašlehejte smetanový sýr. Poté přidejte zbylé jahodové pyré a prach z lyofilizovaných jahod a opět prošlehejte do hladkého a hustého krému.
- Nyní dort zkompletujte. Pokud je potřeba, korpusy seřízněte do roviny. První korpus lehce pomažte vrstvou krému. Přiklopte druhým korpusem a postup zopakujte. Po obvodu tohoto korpusu udělejte krémem pomocí cukrářského sáčku kruh a prostředek naplňte pokrájenými jahodami. Přidejte další vrstvu krému a uhlaďte do roviny. Přiklopte korpusem posledním a zahlaďte celý povrch dortu. Krém by vám měl stále přebývat.
- Dort přesuňte do lednice alespoň na 30 minut, aby první vrstva krému ztuhla. Následně celý povrch dortu pomažte krémem zbylým a pomocí cukrářské lopatky vytvořte texturu či uhlaďte dohladka. Ozdobte jahodami a nechte 40 minut nebo přes noc ztuhnout a odležet v lednici.