Vietnamská kuchyně je proslulá svou pestrou paletou chutí, vůní a barev, která vychází z filozofie pěti základních elementů – dřeva (kyselost), ohně (hořkost), země (sladkost), železa (pálivost) a vody (slanost). V Praze tento princip přenáší na talíř Marcela Vuong, šéfkuchařka s vietnamskými kořeny, která vede kurzy vaření Vuong Cooking Class. I bez formálního vzdělání v oboru dokazuje, že dokáže měnit tvář pražské gastro scény.  

Phở, letní závitky nem cuốn nebo bún chả. Každý pokrm je harmonickým spojením jednoho nebo více těchto elementů. V kombinaci s čerstvými bylinkami a lehčími surovinami je vietnamská gastronomie považována za jednu z nejzdravějších na světě, vytváří tak rovnováhu nejen na talíři, ale i v těle a mysli.

To ostatně potvrzuje i Marcela Vuong, která proslula svými kurzy vaření specializujícími se na vietnamskou kuchyni. Kromě toho pořádá nákupy těch nejlepších asijských potravin, kam zájemce bere v rámci food tours po tržnici SAPA.

„Vždycky to byl suprový zážitek. Lidé jsou úplně nadšení, což mi dodává energii a radost, že dělám něco, co lidi baví a jsou za to rádi,“ říká.

To dokládá i událost z dob covidu. Když už mnozí hladověli po lidském propojení, uspořádala s přáteli streetfoodový pop-up na Smíchově pro sto padesát lidí, který vyprodali během dvou hodin. Akce byla natolik úspěšná, že ji zopakovali ještě čtyřikrát. A těžko se divit, když po jejím boku vařila Kristína Nemčková, vítězka pořadu Masterchef Česko 2019 a také členka výběru Forbes 30 pod 30 za rok 2020.

„Začalo to jako koníček,“ vzpomíná šestatřicetiletá Marcela Vuong. První kurz vaření uspořádala spontánně pro přátele ve svém bytě v roce 2014, ještě při studiích na Vysoké škole ekonomické v Praze. Zážitky ze společného vaření brzy poté sdílela na Facebooku a tam okamžitě vzbudily obrovský zájem: zaplavil ji nespočet zpráv od přátel i známých. „Chtěli vědět víc o vietnamské kuchyni a já jsem byla nadšená, že mohu sdílet něco z naší kultury,“ vypráví se širokým úsměvem na tváři. 

Pak stačilo jen vytvořit logo, se kterým jí pomohl kamarád, a koncem roku už byla facebooková stránka se značkou Vuong Cooking Class na světě. 

Zpočátku nabízela privátní kurzy a dojížděla k zájemcům domů. Po pár měsících se klienti začali ptát i na největší vietnamskou tržnici, a tak se zrodily oblíbené food tours po Sapě, kam je dnes charismatická černovláska bere na komentované nákupy asijských surovin. 

Foto Michael Tomeš

Účastníky často zajímal například rozdíl mezi bylinkami, které se pěstují v Česku a které ve Vietnamu. Ten prý spočívá v rozdílné vůni i chuti – asijské bylinky jsou menší velikostí a chuťově výraznější. V Asii se navíc vyrábějí čerstvé rýžové nudle, které i v asijských podnicích u nás chybějí.

Z koníčku práce

Marcela se dlouho pohybovala ve světě marketingu. Na plný úvazek vystřídala firmy jako Burda Media nebo Kofola. Během krátké doby se jí však ve vaření a provázení Sapou začalo dařit natolik, že mohla opustit původní práci. Bránily jí v tom však obavy z nejistoty.

To se změnilo ve chvíli, kdy přivedla na svět syna Maxe. V ten moment se rozhodla, že se do klasického zaměstnání už nevrátí, a v roce 2022 začala vyučovat kurzy a provázet naplno. 

„Bylo to pro mě těžké rozhodnutí, ale věřila jsem, že když dá člověk energii do toho, co miluje, tak zvládne všechno,“ říká rodačka z Chomutova. Narodila se vietnamským rodičům, kteří přijeli do předrevolučního Československa. S bratrem Martinem Vuong pak vyrůstali střídavě v Česku i ve Vietnamu.

Foto Michael Tomeš

Do jídla se poprvé zamilovala ve městě Nam Định. „Na ulicích byly všude stánky a já chodila jako malá sama objevovat. Zbožňovala jsem šneky, ômai (kyselé švestky) nebo thịt bò khô (sušené maso),“ vzpomíná. Zároveň vyrůstala podle vlastních slov na všelijakých vietnamských hostinách. Vařit ji ale naučil tatínek a tahle vášeň jí zůstala dodnes.

„Vietnamci si dlouho mysleli, že by Čechům vietnamská kuchyně nechutnala. Teprve když se otevřelo první vietnamské bistro v Praze na Jiřího z Poděbrad, se tenhle trend během dvou let rychle rozšířil,“ dodává a odkazuje na bistro Phở Vietnam, které otevřelo v roce 2010 a jako první začalo nabízet ryze vietnamskou kuchyni. Do té doby sice Vietnamci v Česku restaurace zakládali, ale většinou je stylizovali jako čínské.

S bratrem si vyhlídli před pěti lety prostor, aby si mohli otevřít vlastní restauraci. Naneštěstí byla těsně před podpisem smlouvy vyhlášena karanténa kvůli pandemii. Podpis se pak postupně oddaloval, dokud od realizace nápadu nesešlo úplně. 

„Už to nedávalo smysl a za ty roky se náš cíl lehce změnil – už jsme nechtěli mít restauraci. Koncept sdílení tradiční večeře nebyl originální, v mezičase restaurací s podobným konceptem vzniklo hodně.“

Dnes společně vyučují kurzy specializující se na vietnamskou kuchyni ve škole Cocina Rivero nebo také v průhonické Kulinářské Akademii Grosseto. Jeden tříhodinový kurz stojí kolem tří tisíc korun a největší oblibě se dostává tradičním vietnamským receptům, jako jsou letní závitky, kuřecí satay s arašídovou omáčkou nebo bún bò nam bộ.

Druhým nejpopulárnějším kurzem je „Severní Vietnam“, který odhaluje přípravu smažených závitků, mangového salátu a phở bò. V rámci kurzů se sourozenci soustředili i na méně známé pokrmy. Tím je třeba bánh xèo, křupavá rýžová placka plněná krevetami, bůčkem a mungo klíčky, aby ukázali rozmanitost vietnamské kuchyně – zájem o ně nebyl ale příliš velký. 

Mimoto dělá svatební catering, degustační večeře, ale i akce na míru pro soukromé klienty, firmy i veřejnost. Za zmínku stojí třeba devítichodové menu, které Marcela spolu s čtyřčlenným týmem servírovala hostům v galerii DSC mezi impozantními díly umělců, jako je Krištof Kintera nebo Jakub Špaňhel.

Foto Hana Kožušníková

Marcela, vietnamským jménem Hà Phương, čerpá inspiraci hlavně z vietnamského street foodu, který milovala už jako dítě. Stejně tak důležité je pro ni být stále otevřená novým věcem – pravidelné objevování nevšedních kulinářských zážitků a cestování patří mezi ně. A to se pak odráží na tom, co se na talíři objeví i na způsobu prezentace jako celku.

Měsíčně uspořádá kolem šesti kurzů i akcí a až dvanáct prohlídek food tours, se kterými jí vypomáhá její tým.

V budoucnu by si chtěla otevřít vlastní multifunkční prostor, kde by všechny svoje aktivity přirozeně propojila. „Sním o místě, kde bych mohla nabízet nejen kurzy vaření, ale také zážitkové večeře a další gastronomické akce,“ dodává.

Tenhle sen musí ale na pár let počkat – životní okolnosti ji čerstvě přivedly do italské Florencie, kde se svým slovenským partnerem budují rodinu, a čekají je tak nové výzvy. „Práci mám ale v Praze, takže budu hodně pendlovat na trase Praha–Florencie. Bude to náročné, sama jsem zvědavá, jak to bude celé fungovat.“ 

S okouzlující Marcelou jste se mohli nedávno setkat na akci Spaní pod hvězdami ve funkcionalistické Volmanově vile nebo na desetichodové degustační večeři v Kulinářské Akademii Grosseto.