Při konzumaci sicilské rybí polévky si budete připadat jako na dovolené ve Středomoří. Má rajčatový základ, je plná zeleniny, skvělých ryb a krevet, a navíc ji můžete mít na stole během necelé hodiny.

Pokud chcete z polévky jednoduše vytvořit hlavní chod, přidejte uvařené drobné těstoviny, například orzo. Ryby či mořské plody můžete použít jakékoli, které máte rádi. Já zvolila lososa, tresku a krevety, skvělý je ale také halibut, slávky či pražma. Do základu lze přidat také rozinky či olivy.

Rybí vývar můžete koupit již hotový či si ho jednoduše připravit doma. Rybí směs na polévku, tedy skelety, hlavy a odřezky, ale také slupky z krevet, vložte do hrnce se studenou vodou, přidejte pár řapíků nebo kousek bulvy celeru, mrkev, cibuli, petržel, můžete dát také fenykl. Z koření pak použijte nové koření, bobkový list a celý pepř, osolte a vařte hodinu až dvě dle požadované intenzity. Pokud nevyužijete všechen vývar nyní, doporučuji zbytek zamrazit či zavařit.

Foto Markéta Marešová

Sicilská rybí polévka

Na 4 porce potřebujete:

  • 1 filet z lososa (cca 200 g)
  • 1 filet z tresky obecné (cca 300 g)
  • 300 g tygřích krevet (vařených či syrových, velikost 30/40)
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 3 stonky řapíkatého celeru
  • 1 žlutou cibuli
  • 1 čerstvý fenykl
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíci kaparů
  • 3 lžíce koncentrovaného rajčatového protlaku
  • 300 ml bílého vína
  • 400 ml rajčatové passaty
  • 500 ml rybího vývaru
  • 4 snítky tymiánu
  • 4 bobkové listy
  • 1 hrst hladkolisté petrželky
  • Sůl & pepř
  • ½ malého citronu

K podávání:

  • čerstvou ciabattu
  • olivový olej
  • citron
Foto Markéta Marešová

Postup

  1. Zeleninu si očistěte a celer, fenykl a cibuli pokrájejte nadrobno. Rozpalte velký hrnec, jakmile je horký, přidejte olej a nechte ho pár sekund zahřát. Přidejte pokrájenou zeleninu a za občasného míchání ji kompletně opečte, dokud nebude mít mírně zlatavou barvu, trvá to cca 10 minut. Přidejte také na plátky pokrájený česnek a opět ho pár minut opečte, nakonec vmíchejte rajčatový protlak a minutu ho zarestujte.
  2. Zalijte vínem a hrnec tak deglazujte, přidejte tymián a bobkové listy, osolte a opepřete. Přiveďte k varu a nechte vařit 5 minut, tím se vypaří z vína veškerý alkohol. Zalijte vývarem a rajčatovou passatou, přisypte kapary, snižte teplotu a pod pokličkou přiveďte k varu.
  3. Vařte 30 minut přikryté, mezitím si připravte ryby a mořské plody. Odřízněte z nich kůži, pokud používáte celé krevety, oloupejte je, můžete také vyndat střívko. Filety nakrájejte na větší kusy, krevety nechte vcelku.
  4. Jakmile je zelenina na skus, přidejte do polévky ryby i krevety a dále vařte bez pokličky 10 minut či dokud ryby nebudou kompletně provařené. Odstavte z plotny, ochutnejte, případně dochuťte další solí a čerstvě mletým pepřem. Na závěr přidejte nadrobno pokrájenou hladkolistou petrželku a zakápněte citronem. Podávejte pokapané olejem, s citronem a čerstvou ciabattou.