Sláva bílé mouce, cukru a máslu! Uvědomuji si, že v době keto diet, alternativních sladidel a zatracování čehokoli z „bílého zla“ to je prohlášení troufalé, ale někdy je zkrátka kousek poctivého koláče víc než plný plech jeho zdravější alternativy.

Voňavé máslové těsto a křupavá drobenka spolu se štědrou vrstvou vláčného tvarohu a šťavnatých lesních borůvek je zkrátka klasika, které lze těžko konkurovat. Vše máte navíc připraveno během chvilky, protože korpus i drobenka jsou ze stejného základu, tvaroh jen lehce ochutíte a celý koláč je téměř bez vážení.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Hrnkové drobenkové řezy: borůvkový koláč s tvarohem

Na plech 20×30 cm potřebujete:

  • 1 kostka změklého másla 
  • 3/4 hrnku třtinového cukru
  • 1 vejce
  • 3 hrnky hladké mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 1 lžička skořice
  • ¼ lžičky soli

Na náplň:

  • 2 kelímky tučného tvarohu
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 1 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 kg borůvek
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Tvaroh (celkem 500 g) prošlehejte s cukrem, vejcem a vanilkou. Hluboký plech vyložte zmuchlaným a znovu rozloženým pečicím papírem a troubu vyhřejte na 180 °C.
  2. Hrnek používám velký o objemu 250 ml. Do změklého másla (250 g) zapracujte vařečkou a následně rukama cukr, vejce, mouku, prášek do pečiva, skořici a sůl. Tři hrsti směsi si schovejte do lednice na posypání, zbytek natlačte na dno připraveného pekáče.
  3. Těsto potřete tvarohem, posypejte borůvkami a odloženou drobenkou a pečte asi 50 minut dozlatova. Po vychladnutí náplň ještě zpevní, raději ale špejlí zkontrolujte, jestli je těsto propečené. Nechte vychladnout při pokojové teplotě, poté přemístěte do lednice. Krájejte po vychladnutí, nejlépe to jde až druhý den.