Sezona rebarbory je krátká, a navíc jde o zeleninu. Obojí je to sice poměrně chabá, nicméně pro nás naprosto dostačující záminka pro každý kousek tohoto koláče, který v nás zmizí. Jako bonus je těsto rychle hotové, místo mouky jsou v něm bezlepkové vločky plné vlákniny a do náplně zužitkujete i lehce přezrálé ovoce, které rebarboru příjemně dosladí.

Bezlepkový vločkový koláč s rebarborou, jahodami a broskvemi

Na plech 24 x 24 cm potřebujete: 

  • 300 g očištěné rebarbory
  • 70 g přírodního cukru
  • 250 g očištěného sladkého ovoce (broskve, meruňky, hrušky, jahody, maliny)
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • ½ lžičky vanilkového nebo mandlového extraktu
  • 15 g kukuřičného škrobu

Na těsto & drobenku v jednom:

  • 400 g bezlepkových či klasických ovesných vloček
  • 150 g hnědého cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • ½ lžičky mletého zázvoru
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 1 špetka soli
  • 200 g rozpuštěného másla
  • 2 vejce

Postup

  1. Rebarboru oloupejte (pokud máte extra tenké a mladé stvoly, není to třeba – uvidíte sami dle jejich vláknitosti), odvažte si zhruba 300 g a pokrájejte je na plátky. Spolu s cukrem za občasného míchání přiveďte k varu, pět minut povařte, přidejte na kousky pokrájené další ovoce (já dala broskve a jahody), citronovou šťávu, vanilku a škrob rozmíchaný v trošce vody a už jen chvíli za stálého míchání provařte.
  2. Pekáč nebo větší koláčovou formu vyložte zmuchlaným a znovu rozloženým pečicím papírem (díky tomu se lépe dostane do všech záhybů formy) a troubu vyhřejte na 180 °C.
  3. 300 g ovesných vloček po částech rozmixujte na hladkou mouku, 100 g nechte pro křupavost vcelku. Ovesnou mouku smíchejte s celými vločkami a všemi ostatními ingrediencemi. Dvě třetiny směsi natlačte do pekáče, překryjte ovocem a posypejte nadrobeným zbytkem těsta.
  4. Pečte as 45 minut dozlatova, nechte 20 minut chladnout ve formě, pak vyndejte na mřížku a před krájením zkuste počkat, než koláč dochladne úplně.